Almir Panjeta: Priče o djeci ne smiju služiti za dobijanje klikova

Almir Panjeta: Priče o djeci ne smiju služiti za dobijanje klikova

Almir Panjeta: Priče o djeci ne smiju služiti za dobijanje klikova

Novinar, saradnik UNICEF-a i koautor publikacije "Mediji u najboljem interesu djeteta", Almir Panjeta, za Media.ba govori o tome na šta bi novinari koji izvještavaju o djeci trebali obratiti pažnju.
 
Kamera/montaža: Jasmin Hrnjica
 
Izvještavanje o djeci među najosjetljivijim je temama s kojima se novinar može susresti jer veoma često nije jasna granica između interesa javnosti da primi potpunu informaciju i interesa djeteta da ostane zaštićeno. Iskusni novinari možda i mogu brzo prepoznati da li neka informacija o događaju u koji su uključene maloljetne osobe treba da se nađe u medijima, ali mlađi novinari i početnici često mogu doći u nedoumicu kako pravilno napisati priču.
 
Prilikom izvještavanja o djeci, svaki novinar, prije svega, na umu morati najbolji interes djeteta, smatra Panjeta. Pitali smo ga šta taj interes podrazumijeva?
 
"U najboljem interesu djeteta znači da izvještavamo onako kao što bismo izvještavali da izvještavamo o svom djetetu, o djetetu nekog svog najbližeg, o djetetu poznanika, prijatelja, brata, sestre. Znači, da jednostavno uzmemo u obzir da ako izvještavamo, ako radimo prilog u kojem su djeca, da vidimo šta je interes djeteta tu, ako se već mora naći u tom prilogu, i da vidimo šta će se s tim prilogom postići, ponovo, u interesu djeteta, a ne samo u interesu naše neke priče, naše senzacije i dobijanja klikova, jer djeca i priče o djeci zaista ne smiju služiti za dobijanje klikova".
 
Kompletan intervju s Almirom Panjetom pogledajte u nastavku.