Poljska uhapsila španskog novinara pod optužbom da je ruski špijun

Poljska uhapsila španskog novinara pod optužbom da je ruski špijun

Poljska uhapsila španskog novinara pod optužbom da je ruski špijun

Poljska agencija za unutrašnju bezbjednost (ABW) kaže da je novinar Pablo Gonzales izvodio operacije u korist Rusije i da je putovao po Evropi i drugdje pod krinkom da je novinar.
 
foto: Pixabay
 
Španski novinar Pablo Gonzales nalazi se u pritvoru u poljskom gradu Rzeszowu od ponedjeljka, 28. februara 2022. godine, pod optužbom da je vodio obavještajne aktivnosti za Rusiju za šta je u Poljskoj predviđena zatvorska kazna od 10 godina.
 
Gonzales radi kao honorarac za nekoliko španskih medija uključujući list Publico i TV kanal La Sexta, a pisao je i za Glas Amerike, što su potvrdile ove medijske kuće.
 
Vijest o njegovom hapšenju saopštila je poljska agencija za unutrašnju bezbjednost (ABW) odakle su kazali da je taj novinar izvodio operacije u korist Rusije i da je putovao po Evropi i drugdje pod krinkom da je novinar. Kažu da je uhapšen u noći između 27. i 28. februara u gradu Przemysl.
 
“Agenti ABW-a su uhapsili španskog državljanina ruskog porijekla. On je identifikovan kao agent GRU-a (ruske vojne obavještajne agencije)”, saopštila je ABW, javlja Al Jazerra.
 
Poljski tužioci rekli su da je Gonzalez bio aktivan u drugim zemljama i da je nosio dva pasoša i dvije ruske bankovne kartice.
 
On je bio uhapšen i u Ukrajini nekoliko dana prije hapšenja u Poljskoj, tačnije 6. februara. Držali su ga u pritvoru nekoliko sati u Kijevu nakon čega su ga pustili, a prema navodima Komiteta za zaštitu novinara (CPJ), Gonzalesa su teretili da je izvještavao iz vojnih zona u Donbasu bez potrebne akreditacije.
 
“Vlasti treba da osiguraju da novinari mogu pokrivati kretanja izbjeglica i drugih priča koje su od javnog interesa bez straha od krivičnog gonjenja, pritvora ili uznemiravanja”, rekao je predstavnik CPJ-a za Evropu Attila Mong.
 
Advokat ovog novinara Gonzalo Boye je potvrdio da je uhapšen s obzirom na to da ABW nije otkrila njegov identitet. Takođe, on je zatražio njegovo momentalno puštanje na slobodu.
 
Gonzalesova supruga Oihana Goiriena rekla je Reutersu da nije razgovarala sa svojim mužem otkako ju je nazvao da joj kaže da je uhapšen.
 
Navodi i da je osam zvaničnika španske obavještajne agencije došlo u njenu kuću i objasnilo joj da je njen suprug priveden zbog sumnje da radi protiv ukrajinskih interesa i da će biti zadržan u pritvoru do tri mjeseca.
 
Takođe, špansko Ministarstvo vanjskih poslova saopćilo je da su ih poljske vlasti obavijestile o hapšenju, ali nisu mogli dati nikakve detalje. Rečeno je da će ponuditi konzularnu pomoć.
 
Organizacija Reporteri bez granica na Twitteru je objavila da pozivaju ABW da objasne pravni osnov za hapšenje ovog novinara, da garantuju njegovu sigurnost i omoguće mu trenutni pristup svom advokatu i konzularnim službama Španije.
 
Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) i njene španske podružnice pozivaju poljske vlasti da oslobode Gonzaleza i osuđuju sve češće napade na novinare u Ukrajini.
 
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.