Policijski službenici spriječili rad reporterske ekipe RTV Slon u Tuzli

Policijski službenici spriječili rad repoterske ekipe RTV Slon u Tuzli

Policijski službenici spriječili rad reporterske ekipe RTV Slon u Tuzli

Nakon što je novinarka RTV Slon iz službenog automobila fotografisala tuzlanski Studentski centar, policijski službenik joj je oduzeo telefon i izbrisao fotografije.

Foto: Pixabay

Pripadnik Ministarstva unutrašnjih poslova Tuzlanskog kantona (MUP TK) oduzeo je telefon i obrisao fotografije novinarke RTV Slon koja je sa reporterskom ekipom ove televizije tokom policijskog sata u ponedjeljak navečer izvještavala o smještaju osoba u Studentski centar koje su tog dana u Tuzlu stigle iz Njemačke.

Damir Đapo, glavni i odgovorni urednik RTV Slon, za Media.ba objašnjava da je riječ o reporterskoj ekipi koja je nakon završene smjene u 20 sati dobila obavještenje od direktora Kriznog štaba civilne zaštite TK da stiže nova grupa građana koja će biti smještena u Studentski centar.

“Onda je ekipa umjesto kući krenula na radni zadatak. Zato je kolegica i radila sa mobitelom, nisu imali kameru jer su bili na putu za kući. Krenuli su prema tom studenstkom centru da fotografišu, da za web imaju fotoilustraciju”, kaže Đapo.

Novinarka RTV Slon je napravila tri fotografije iz službenog automobila u kojem su se nalazili još jedna novinarka i kamerman, nakon čega ih je zaustavila policijska patrola, tvrdi Đapo.

“Kolegica je odmah izvadila press akreditaciju i rekla mi smo novinari televizije Slonfotografisali smo ovo što se dešava, znate i Vi da je došla nova grupa, treba nam za web vijesti, a policajac je rekao ne možete fotografisati niste nam se najavili da ćete doći i uzeo joj mobitel iz ruke”, kaže Đapo.

Dok je novinarka objašnjavala policajcu da nema pravo da to uradi, Đapo tvrdi da je policajac već ušao u galeriju fotografija i obrisao te fotografije, a kada je došao do privatne fotografije novinarki je rekao da je lijepa.

“Ona je rekla molim Vas to su moje privatne fotografije, vratite mi moj mobitel. On je vratio mobitel i onda su oni počeli ostale, dajte akreditacije, dajte dozvole za kretanje- imali su sve uredno, pregledali i onda su rekli uredu možete ići”, kaže Đapo i dodaje da su ostala trojica policajaca posmatrali rad svog kolege.

Novinarka je na Viber grupi “Krizni štab i novinari”, koja služi za komunikaciju između novinara i Kriznog štaba TK, prijavila ovom kriznom štabu šta se desilo, nakon čega su iz Kriznog štaba TK obavijestili policiju. Đapo kaže da je RTV Slon poslao prijavu Unutrašnjoj kontroli MUP-a TK, ali i da je uslijedila brza reakcija predsjednika Kriznog štaba TK, direktora Uprave policije TK, načelnika Policijske uprave Centar koji su poduzeli aktivnosti kako bi sankcionisali pripadnike policije koji su “našu ekipu spriječili da obavlja svoj radni zadatak”. Oni su istu noć do 22 sata pozvali Đapu i direktora ove televizije i uputili izvinjenje novinarki.

Kolegij RTV Slon objavio je saopštenje u kojem poručuje da "cenzura nije alat demokratije" i da će ova televizija štititi “prava novinara i medijskih radnika, kao i prava svih građana, u konkretnom slučaju, na informisanje”.

Upravni odbor Udruženja BH novinari i Linija za pomoć novinarima osudili su ovakvo ponašanje policijskih službenika i uputili javni protest u kojem od MUP-a TK i Uprave policije TK traže hitnu istragu i sankcionisanje policijskih službenika zbog “nezakonitog” sprečavanja reporterske ekipe RTV Slon iz Tuzle u obavljanju profesionalnih novinarskih zadataka koji predstavlja grubi atak na medijske i novinarske slobode.

“U vanrednoj situaciji, kada svakodnevno izvještavaju sa terena o svim aktuelnim događajima u vezi sa pandemijom COVID-19, pri tome rizikujući vlastite živote kako bi javnosti donijeli pravovremene i provjerene informacije, ovakvo ponašanje prema medijskim profesionalcima od strane pojedinaca koji bi trebali podjednako štititi sve građane, pa tako i novinare, nedopustivo je i potpuno neutemeljeno”, pišu BH novinari.

Ovaj događaj osudili su i Sindikat srednjeg i visokog obrazovanja, odgoja, nauke i kulture BiH TK i Samostalni sindikat radnika osnovnog obrazovanja i odgoja TK.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.