Pokrenuta međunarodna kampanja #FreeNarges

Pokrenuta međunarodna kampanja #FreeNarges

Pokrenuta međunarodna kampanja #FreeNarges

Međunarodna koalicija traži hitno oslobađanje dobitnice Nobelove nagrade za mir Narges Mohammadi

foto: RSF

Četiri organizacije za ljudska prava i slobodu medija PEN America, Reporteri bez granica (RSF) i Front Line Defenders, u saradnji s Fondacijom Narges udružile su se kako bi formirale novu međunarodnu kampanju “Koalicija oslobodite Narges” kojom pozivaju na hitno oslobađanje iranske novinarke, spisateljice i braniteljice ljudskih prava Narges Mohamadi, objavio je RSF.

“Koalicija oslobodite Narges” pokrenuta je nakon sudskog ročišta 8. juna u novom predmetu protiv Mohammadi koji bi mogao dodatno produžiti njenu zatvorsku kaznu, dodaje RSF.

Narges je dobitnica Nobelove nagrade za mir 2023., a u iranskom zatvoru Evin se nalazi od novembra 2021.

“Neumorni rad Narges Muhammadi na zagovaranju ljudskih prava, prava žena i ukidanja smrtne kazne ne samo da ju je učinio metom represivnog režima, već i simbolom nade i otpora za mnoge druge ljude”, navedeno je, između ostalog, iz Fondacije Narges.

Iz PEN America je saopšteno da je ova organizacija ogorčena što se Muhammadi, dobitnica nagrade PEN/Barbey Freedom to Write 2023., i dalje suočava s dodatnim optužbama i kaznama za svoje pisanje i aktivizam iza zidova zatvora Evin. Ogorčeni su i iz razloga što iranske vlasti nastavljaju da je kriminalizuju.

“Pozivamo na njeno hitno puštanje na slobodu, kao i svih drugih zatvorenih pisaca u Iranu, i ponosni smo što smo se udružili sa drugim vodećim organizacijama i zagovornicima u ovoj kampanji kako bismo osigurali njihovu slobodu”, izjavila je Karin Deutsch Karlekar, direktorica Writers at Risk u PEN America.

Rebecca Vincent, direktorica kampanja u RSF-u, kazala je da je Narges Mohammadi posvetila život novinarstvu i odbrani ljudskih prava i da je ustrajala u zalaganju za prava svih bez obzira na posljedice.

“Platila je visoku cijenu za hrabrost, a i dalje odbija da bude ušutkana, čak i iza rešetaka. Sada je naš red da progovorimo u ime Narges i da rasvijetlimo mnoga kršenja zbog kojih je žrtvovala svoju slobodu. RSF s ponosom podržava pokretanje ove nove međunarodne kampanje, u skladu s našom posvećenošću osiguravanju oslobađanja Narges Mohammadi i svih novinara koji su i dalje u pritvoru u Iranu”, izjavila je Vincent.

Mohammadi je nedavno proslavila 52. rođendan, a to je ujedno i deseti koji je provela iza rešetaka.

Do sada je osuđena na ukupno 35 godina i tri mjeseca zatvora, uz kaznu od 154 udarca bičem – kaznu koja, ističe RSF, krši međunarodne zakone o ljudskim pravima. Takođe je provela 135 dana u samici - što je međunarodno priznato kao oblik mučenja. Posljednji put je zatvorena u novembru 2021. i trenutno služi više zatvorskih kazni po optužbama za “propagandu protiv države” i “tajno dogovaranje protiv državne sigurnosti”.

RSF u saopštenju upozorava i na njeno zdravstveno stanje te navodi da joj je prije godinu dana operisano srce i da joj je više puta uskraćena neophodna medicinska njega dok je bila u pritvoru.

Mohammadi, naglasio je RSF, predstavlja mnoge druge progonjene i utišane glasove u Iranu, zajedno sa glasovima svih političkih zatvorenika u Iranu, koji se zalažu za pravo da slobodno govore i djeluju bez straha od progona.

“Koalicija Oslobodite Narges” poziva iransku vladu da poštuje svoje međunarodne obaveze, uključujući pravo na slobodu izražavanja, mirno okupljanje i udruživanje, te da oni koji su zatvoreni zbog novinarstva i rada na ljudskim pravima dobiju neophodnu medicinsku njegu. Takođe su pozvali globalne lidere i organizacije za ljudska prava da se pridruže u hitnom pozivu za pravdu “Koalicije oslobodite Narges”.

Pozvani su i građani da podrže ovu kampanju koristeći hashtag #FreeNarges, kako bi iskazali solidarnost sa Narges Mohammadi i drugima koji se suočavaju sa ugnjetavanjem u Iranu.

“Koalicija Oslobodite Narges” će biti predstavljena na Nobelovoj mirovnoj konferenciji 2024. koja će se održati u Oslu 5. septembra. Za prisustvo konferenciji lično ili online zainteresovani se mogu prijaviti putem ovog linka.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.