Pokrenuta igrica o namještanju javnih nabavki "Dobar, loš, korumpiran"

Pokrenuta igrica o namještanju javnih nabavki "Dobar, loš, korumpiran"

Pokrenuta igrica o namještanju javnih nabavki "Dobar, loš, korumpiran"

Centar za istraživačko novinarstvo Srbije je predstavio nalaze svojih tekstova i prvu online igru na temu javnih nabavki u Srbiji - „Dobar, loš, korumpiran”.

Igrica "Dobar, loš, korumpiran" koju je predstavio CINS za cilj ima da javnosti prikaže tok različitih javnih nabavki i ukaže na koji način se nabavke namještaju nauštrb budžeta i o trošku građana. Na zabavan i edukativan način ona vodi igrače kroz najčešće koruptivne prakse, načine namještanja tendera i druge vidove nepoštovanja Zakona o javnim nabavkama.

Igrači u ulozi gradskog menadžera u svakom od 13 koraka dobijaju novi zadatak inspirisan stvarnim događajima i primjerima različitih milionskih nabavki, dok su likovi korišteni u igri plod mašte. Na izbore igrača utiče više faktora, a o raspisivanju i sprovođenju nabavki odlučuju suočavajući se sa korupcijom, političkim i ekonomskim pritiscima i rizicima, od čega i zavisi konačan ishod igre. Tokom igre, igrači mogu da koriste ilustrativna objašnjenja na osnovu kojih uče o ključnim temama iz oblasti nabavki.

Milica Šarić, novinarka CINS-a koja je radila na izradi igre, rekla je da je ideja da se građanima na zabavan i edukativan način prikaže na koji način državni organi manipulišu njihovim novcem.

“Igrica je namenjena kako onima koji već imaju znanje iz ove oblasti, tako i onima koji se tek sreću sa nabavkama pa im je ovo prilika da se, uz zabavu, kvalitetno informišu. Značaj igrice je u tome što ovu kompleksnu oblast, u kojoj je mnogo toga zavijeno u zbunjujuće i dosadne formulacije, približava velikom broju onih od čijeg se novca javne nabavke zapravo finansiraju”.

Igra je dostupna na adresi: namestinabavku.cins.rs.

Izvor: CINS