IFJ optužuje Iran za napade na nezavisne medije

IFJ optužuje Iran za napade na nezavisne medije

Međunarodna federacija novinara (IFJ) optužila je iranske vlasti za masovno zatvaranje novinara i napad na nezavisne medije.

Iranske vlasti sprovode kampanju gušenja nezavisnih medija i zatvaraju novinare koji se ne slažu sa režimom, te se u iranskim zatvorima trenutno nalazi oko 20 iranskih novinara, dok ih je veliki broj u bijegu, kaže se u saopštenju Međunarodne federacije novinara. IFJ se poziva na podatke Asocijacije iranskih novinara (AIJ), koja kaže da su pritisci na domaće novinare veliki i da je, zbog vanrednog stanja u zemlji, sudijama rečeno da sprovode mjere gašenja glasova nezadovoljstva koji dolaze iz nezavisnih medija. Strani novinari su izbačeni iz zemlje, a web sajtovi i TV kanali stranih medijskih kuća se pokušavaju blokirati, kaže se u saopštenju.

Adrian White, generalni sekretar IFJ-a, pozvao je Iran, koji potresaju neredi od objavljivanja kontroverznih rezultata predsjedničkih izbora, da ne okreće leđa slobodi izražavanja i demokratiji, te naglasio da su debata i sloboda govora temelji napretka.

Izvor: IFJ