Počelo suđenje u slučaju „Panama Papers“

Počelo suđenje u slučaju „Panama Papers“

Počelo suđenje u slučaju „Panama Papers“

Osam godina nakon priče o pranju novca koja je osvojila Pulitzera.

foto: Pixabay / Ilustracija

Na krivičnom sudu u Panami u ponedjeljak je počelo često odgađano suđenje za pranje novca koje su prije osam godina otkrili novinari Međunarodnog konzorcija istraživačkih novinara (ICIJ) zajedno sa više od 100 medijskih partnera širom svijeta.

U suđenje u slučaju „Panama Papers“ je uključeno više od 27 osoba, a među njima se nalaze Jürgen Mossack i Ramón Fonseca Mora, osnivači sada zatvorene lokalne advokatske firme koja je bila u centru skandala u vezi sa pranjem novca. Mossack je bio prisutan u sudnici kada je u ponedjeljak počelo suđenje, javio je AP, izjavljujući da „nije kriv“ dok su advokati Ramóna Fonsece More rekli da je on u bolnici u Panami. 

Sutkinja Baloisa Marquínez Morán nadzire slučaj u kojem su bivši zaposlenici ugašene advokatske firme optuženi da su osnovali lažne kompanije za kupovinu nekretnina u Panami novcem od takozvane korupcijske šeme u „praonicama automobila“ u Brazilu. Suđenje će također pokriti navodnu ulogu Mossacka i Fonsece u skandalu s podmićivanjem koji uključuje njemačku kompaniju Siemens.

I Mossack i Fonseca su više puta negirali bilo kakvu umiješanost u ilegalne aktivnosti, a 2022. obojica su oslobođeni optužbi u drugom slučaju pranja novca nakon što je sudija zaključio da tužilaštvo nije dokazalo da je advokatska firma upravljala ili pokušala da sakrije nedozvoljena sredstva otvarajući offshore račune za brazilskog građevinskog giganta.

Istraga „Panama Papersa“ iz 2016. je jedna od najvećih prekograničnih novinarskih saradnji u historiji, a uključivala je 11,5 miliona tajnih finansijskih dokumenata koji su ilustrovali kako neki od najbogatijih ljudi na svijetu kriju svoj novac.

Nakon što su dokumenti otkriveni njemačkim novinama Süddeutsche Zeitung, podijeljeni su sa ICIJ-om, a njihova istraga je razotkrila offshore finansijske tajne svjetskih lidera i drugih moćnih javnih ličnosti, što je izazvalo i proteste i istrage vlada. Ova priča je dobila i Pulitzerovu nagradu.

Panama je nakon skandala usvojila novi zakon protiv pranja novca. Međutim, kako piše Euractiv, ta centralnoamerička zemlja ostaje na crnoj listi „poreskih oaza“ Evropske unije, a s obzirom na to da dio zakona protiv pranja novca nije postojao kada su se pojavila otkrića „Panama Papersa“ moglo bi zakomplikovati napore pravosuđa da postigne osuđujuće presude.

U Panami je krivično djelo utaje poreza kažnjivo tek od 2019. godine i to za iznose veće od 300.000 dolara godišnje.

Izvor: ICIJ, AP, Euractiv

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.