Panama Papers: Najveći udarac offshore poslovanju u historiji

Panama Papers: Najveći udarac offshore poslovanju u historiji

Panama Papers: Najveći udarac offshore poslovanju u historiji

Njemačke novine Suddeutsche Zeitung objavile su povjerljive dokumente jedne panamske advokatske firme, koji otkrivaju na koji način neki od najbogatijih ljudi na svijetu skrivaju svoj novac.
 
Foto: Screenshot Panama Papers
 
Njemači list Suddeutsche Zeitung, došao je do oko 11.5 miliona dokumenata koje su nazvali "Panama Papers", a koji otkrivaju kako su brojni političari i druge poznate osobe širom svijeta koristile poreske olakšice kako bi sakrile bogatstvo koje posjeduju.
 
Minhenski dnevnik je dokumente podijelio sa Međunarodnim udruženjem istraživačkih novinara, pa ih imaju i BBC, The Guardian i 107 drugih medijskih organizacija u 78 zemalja svijeta.
 
"Panama Papers sastoje se od 2.6 terabajta podataka, 11.5 miliona dokumenata i 214.000 fiktivnih kompanija: riječ je o najvećem curenju podataka s kojim su se novinari ikad susreli", ističe list.
 
Iz Suddeutsche Zeitunga navode kako su povjerljive dokumente advokatske firme Mossack Fonseca dobili prije godinu od anonimnog izvora koji "nije želio novčanu kompenzaciju, niti bilo šta drugo zauzvrat".
 
Riječ je o jednoj od najzatvorenijih advokatskih offshore kompanija u svijetu, koja je, prema informacijama iz dokumenata, desetljećima nekažnjeno pomagala klijentima da peru novac i izbjegavaju poreze.
 
"Panama Papers" otkrivaju da je oko 140 političara širom svijeta, među kojima 12 državnih lidera, koristilo nezakonite radnje vezi sa svojim finansijama. Među drugim pojedincima koji se pominju u dokumentima su i trgovci drogom, slavne ličnosti i sportske zvijezde, među kojima i Lionel Messi.
 
Među bivšim i sadašnjim svjetskim liderima koji se dovode u vezu sa nedopuštenim financijskim poslovanjem nalaze se i ruski predsjednik Vladimir Putin, bivši libijski vođa Moammar Gadhafi, sirijski predsjednik Bashar al-Assad i bivši egipatski predsjednik Hosni Mubarak.
 
Među klijentima panamske firme nalaze se i 23 osobe kojima su nametnute sankcije zbog podržavanja režima u Sjevernoj Koreji, Zimbabveu, Rusiji, Iranu i Siriji. 
 
Firmu Mossack Fonseca osnovali su 1997. godine, u Panami, njemački imigranti Jürgen Mossack i Ramon Fonseca. Firma danas posluje širom svijeta u zemljama sa niskim poreznim stopama, kao što su Švicarska, Kipar i Britanski Djevičanski Otoci.