Peticija za oslobađanje turskih novinara

Peticija za oslobađanje turskih novinara

Peticija za oslobađanje turskih novinara

U centru pažnje aktivista za zaštitu slobode medija širom svijeta posljednjih dana nalaze se novinari jednog od posljednjih preostalih opozicionih listova u Turskoj - Cumhuriyeta.
 
Foto: Pixabay
 
Reporteri bez granica pokrenuli su peticiju kojom traže oslobađanje turskih novinara. Peticija "Sloboda za Cumhuriyet, sloboda za sve turske novinare" naslovljena je na predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i ima za cilj prikupljanje 10.000 potpisa.
 
"Godinama činite sve moguće kako biste ušutkali u izvještavanju one koji se usuđuju raditi svoj posao. Oni su predmet proizvoljnih pritvaranja, pretraživanja, zatvaranja medijskih kuća i otuđivanja press iskaznica", navodi se u tekstu peticije koju je do sada potpisalo više od 6.800 osoba. Reporteri bez granica i ranije su peticijom upućenom turskom predsjedniku pokušali skrenuti pažnju na problem turskih novinara koji bivaju zatvoreni samo zbog izražavanja svog mišljenja i obavljanja novinarskih zadataka.
 
Podsjećamo, početkom sedmice započelo je suđenje za 17 novinara turskog lista Cumhuriyet koji su optuženi za pomaganje terorističkim organizacijama. Suđenje je izazvalo veliku pažnju javnosti i svjetskih medija, a međunarodne organizacije za zaštitu slobode govora prate dešavanja u sudnici.
 
Peticiju za oslobađanje turskih novinara možete potpisati na ovom linku