Dan u životu novinara koji čekaju Edwarda Snowdena na Sheremetyevo aerodromu

Dan u životu novinara koji čekaju Edwarda Snowdena na Sheremetyevo aerodromu

Tekst koji slijedi napisao je Tim Murphy i prenosimo ga uz dozvolu portala Mother Jones, gdje je izvorno objavljen.

Foto: Yazan Badran

Osamnast sati nakon što je njihov besmisleni let stigao u Havanu, većina moskovskih novinara još uvijek je kontinentima daleko od reportaže: razgledavanje regiona, njuškanje oko Jose Marti aerodroma, pitajući se ko im je smjestio - Washington Post 25.06.

Moskovska zračna luka u srijedu je bila preplavljena novinarima iz cijeloga svijeta, no čovjek kojeg traže, bivši američki obavještajni analitičar Nacionalne sigurnosne agencije (NSA) Edward Snowden, nije bio na vidiku. - Washinghton Post, 26.06

“Prošle sedmice, novinari su zaposjeli Shokoladnitsa lanac, u nadi da će pronaći Snowdena kako pije kapućino od 7 dolara i bezalkoholni mojito od 11 dolara, uz blini i crveni kavijar od 9 dolara” - Washington Post,04.07.

Od kraja juna, reporteri nekih od najprestižnijih svjetskih medija našli su utočište na moskovskom Sheremetyevo internacionalnom aerodromu, u nadi da će uhvatiti barem tračak informacije o lokaciji bivšeg obavještajnog analitičara Nacionalne sigurnosne agencije, Edwarda Snowdena, za kojeg se vjeruje da se nalazi u tranzitnoj zoni moskovskog aerodroma. Ili je možda još uvijek u Hong Kongu. Ili je u avionu. Sigurno je negdje. Ukoliko, ustvari, nije hologram.

U međuvremenu, novinari koji jure priču su postali priča. No, šta tačno ti reporteri rade u Moskvi? Ovo je ekskluzivni pregled:

7:00 Pokreni se! Podsjeti sebe da ti je dodjeljena značajna internacionalna priča koja uključuje diplomatske intrige i špijunažu. U stranoj si zemlji. Neki ljudi bi dali sve da imaju tvoj posao.

7:20 Ukradi sapun iz hotelskog toaleta u slučaju da iznenada moraš odletiti nazad.

7:40 Stigao si na Teminal F. Samouvjereno obavijesti svog urednika da vjeruješ da će se Snowden vjerovatno pojaviti u kafiću u kojem imaju utičnice.

7:42 Juri za pričom! Kampiraj u kafiću sa utičnicama.

8:30 Istraživanje prijatelja na GChatu zaključuje da je, sve dok se nalaziš na aerodromu, sasvim u redu piti ujutro.

9:16 Nerado promijeni “Alec Baldwin” Google alert od “jednom sedmično” na “kad se desi”.

10:45  Retweetuj priču o Edwardu Snowdenu i Bitcoins.

10:46 Kupi Bitcoins “samo da vidiš šta će se dogoditi” i jer “možda tu leži priča”.

10:47 Prodaj Bitcoins.

11:15 Posjeti Duty Free Shop. Ponovo.

11:35 Mršavi bijelac sa naočalama u dvadesetim primjećen kako se nemarno vuče Terminalom F. To je to!

11:38 Mršavi bijelac sa naočalama u dvadesetim godinama je Dieter Hoefengarden, 27, ornitolog iz Minhena, koji je tu na odmoru i želi da zna zašto si ga proganjao kroz Terrminal F. Govori ti kako si ti četvrti reporter sa kojim je pričao danas.

11:42 Dieter obećava da ćete ostati u kontaktu i poželi ti sreću u poslu. Kažeš nešto pametno o pticama, ali se izgubi u prijevodu.

12:05 - 2:05 Pretražuješ journalismjobs.com

2:20 Otkrivaš da ruski Burger King nije, nažalost, ni sličan kao na reklami i niko se nije nasmijao tvojoj “Voppers junior” šali. Takođe, tvoj prevoditelj je dao otkaz.

3:15 Provjeravaš da li je Anna Chapman objavljivala nešto novo na Twitteru.

3:22 O moj Bože, ta patka i njena umjetna noga.

3:30 Diskutuješ sa kolegama o legitimnoj mogućnosti da bi Snowden mogao biti na sljedećem letu za Ibicu.

3:45 Ali stvarno, ovaj Duty Free Shop je ogroman.

3:47 Premišljaš se oko slanja još jedne priče o Sheremetyevo aerodromu, no radije bi da ne uzimaš onaj rusak sa bubamarom iz Duty Free Shopa. Šalješ priču uredniku.

4:00 Pet je sati negdje.

4:01 Premjestiš se u Shokoladnitsa, popularni kafić za nasukane strane dopisnike, uz teoriju da će Snowden napustiti svoje skrovište i doći ovdje da pojede blini od 9 dolara sa crvenim kavijarom i bezalkoholnim mojitom od 11 dolara.

4:45 Troškovi: Blini od 9 dolara sa crvenim kavijarom.