Otvoren poziv za finansijsku pomoć evropskim medijima i novinarima

Otvoren poziv za finansijsku pomoć evropskim medijskim organizacijama

Otvoren poziv za finansijsku pomoć evropskim medijima i novinarima

Prednost će imati regionalni, lokalni i community mediji.

Foto: EJC fond

Evropski novinarski centar (EJC) i Facebook novinarski projekat (FJP) otvorili su poziv za dodjelu nepovratnih finansijskih sredstava lokalnim i regionalnim medijima i freelance novinarima kako bi doprinijeli finansijskoj održivosti medija i boljem izvještavanju o koronavirusu.

Grantovi u iznosu od 3 miliona američkih dolara bit će dodijeljeni kroz nekoliko različitih fondova, a prednost pri dodjeli imat će regionalni, lokalni i community mediji koji su najviše pogođeni krizom. 

U sklopu prvog fonda bit će dodijeljeni grantovi od pet hiljada eura za pomoć lokalnim medijima za inicijative u vezi sa COVID-19, a u koje će uključiti i lokalne zajednice. Za dodjelu ovih sredstava mogu se prijaviti i freelance novinari ili grupe freelance novinara.

Za pružanje finansijske podrške za rješavanje finansijskih potreba bit će dodijeljena nepovratna sredstva za hitne slučajeve u iznosima od 10 i 25 hiljada eura. Sredstva će se dodijeljivati za nadoknadu izgubljenih prihoda od prodaje, finansiranje alternativne distribucije štampe ili angažovanje freelance novinara koji će zamijeniti zaposlenike za vrijeme bolesti.

U sklopu inovativnog fonda nepovratna sredstva od 50 hiljada eura bit će dodijeljena za podršku inovativnom i tehnološki korisnom izvještavanju o pandemiji koronavirusa ili za tehničke medijske projekte. Sredstva iz ovog fonda bit će dodijeljena za uspostavljanje saradnje među lokalnim izdavačima, za projekte pravljenja baza podataka, za organiziranje pomoći unutar zajednica ili za razvoj aplikacija za uključivanje lokalnih zajednica.

Kriterije za aplikaciju i više informacija možete pronaći ovdje.

Rok za dostavljanje aplikacija za prvi krug je 24.4.2020. godine. 

Izvor: European Journalism Centre, Bh novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.