Osude napada na aktiviste: Političari iz RS šire mržnju prema novinarima i LGBTIQ zajednici

Osude napada na aktiviste: Političari u RS šire mržnju prema LGBTIQ zajednici

Osude napada na aktiviste: Političari iz RS šire mržnju prema novinarima i LGBTIQ zajednici

BH novinari: Za napade su odgovorni Dodik i Stanivuković

foto: Buka

Međunarodne i organizacije civilnog društva osudile su sinoćnje napade huligana na aktiviste i aktivistice u Banjoj Luci. Više desetina huligana u subotu navečer su napali aktiviste i aktivistice koje čine organizacioni odbor BH Povorke a koji su se okupili ispred prostorija organizacije Transparency International BiH. Povrijeđene su tri osobe a među njima i novinarka i urednica e-Trafike Vanja Stokić te novinar Ajdin Kamber. Među napadnutima su i aktivistice Melani Isović i Vanja Šunjić.

“Mene su stigli i bacili preko jednog zida, povrijeđen mi je lakat, dok su Ajdinu razbili flašu o glavu. Sve su gledali ljudi iz obližnjih zgrada koji su kada sam se umiješala između njih da se sakrijem rekli huliganima da ja nisam njihova”, rekla je Vanja Stokić za Žurnal. Izjavila je da policijska patrola koja je došla nije pružila zaštitu i da su odbili da intervenišu.

Iz policije je saopšteno da je Policijskoj upravi Banjaluka oko 18.45 prijavljeno narušavanje javnog reda i mira u Krfskoj ulici u Banjaluci, te da rasvjetljavaju krivično djelo “nasilničko ponašanje”. Naveli su da je više nepoznatih osoba fizički i verbalno napalo grupu građana koja se samoinicijativno tu okupila. Pojedini mediji, poput ATV-a, o napadu su izvijestili kao o incidentu i narušavanju javnog reda i mira.

Upravni odbor udruženja BH novinari za sinoćnje napade smatra odgovornim predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika i gradonačelnika Banje Luke Draška Stanivuković.

“Ova dvojica nositelja najviših funkcija su javnim suprotstavljanjem aktivnostima LGBTQ zajednice u Banjoj Luci, te huškačkom retorikom i kršeći pravo na slobodu okupljanja i djelovanja, direktno uticali na širenje mržnje prema LGBTQ zajednici, kao i nasilničkom ponašanju prema novinarima i aktivistima”, naveli su u saopštenju.

Dodali su da odgovornost snosi i Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srpske jer su dozvolili da grupa nasilnika preuzme kontrolu nad sigurnošću grada i fizički napadne novinarke Vanju Stokić i Melani Isović, fotoreportera Ajdina Kambera, kao i pripadnike LGBTQ zajednice i druge aktiviste, okupljene u kancelariji Transparency Internationala u Banjoj Luci.

“Upravni odbor BHN ocjenjuje kako je nasilje nad novinarima i aktivistima u Banjoj Luci politički generirano i institucionalno podsticano, kako bi se pred građanima i javnošću kriminalizirali novinari, aktivisti i drugi branitelji ljudskih prava, te predstavili kao neprijatelji Republike Srpske, društvenih i religijskih vrijednosti tog entiteta. Takvim postupanjem, političari na vlasti i njima odane institucije, osim što brutalno krše temeljna ljudska prava, žele također stvoriti atmosferu opravdanosti najavljenih restrikcija slobode medija i slobode govora kroz kriminalizaciju klevete”, navodi se u saopćenju BH Novinara.

Iz EU Delegacije su također napade povezali sa verbalnim napadima političara iz RS-a. Rekli su da riječi imaju posljedice, te kada su aktivisti civilnog društva i novinari redovno na meti verbalnih napada političara iz RS, to stvara klimu u kojoj mogu uslijediti fizički napadi. 

“Večerašnji šokantni napadi na aktiviste civilnog društva u Banja Luci naglašavaju stvarni uticaj govora ispunjenog mržnjom. Takvo nasilje je neprihvatljivo”, rekao je britanski ambasador Julian Reilly. Napade su osudili i OSCE, OHR i Američka ambasada.

U subotu u večernjim satima je bila planirana projekcija filma "Pride", te panel diskusija i neformalno druženje uz muziku u objektu DKC Incel, ali policijska uprava Banjaluka je donijela rješenje o zabrani okupljanja, zbog, kako su naveli, sigurnosnih razloga. Događaj je trebao biti održan u znak solidarnosti sa novinarima i novinarkama i aktivistima i aktivisticama. Osmog marta u Banjoj Luci jedna od članica marša je odgurnuta a druga je zadobila udarac, pri čemu je nekoliko napadača iz ruke otelo LGBT zastavu duginih boja.

Udruženje "Srbsko Sabranje Baštionik" je 15. marta na svom sajtu objavilo otvoreno pismo u kojem su tražili zabranu korišćenja javnih prostora "za ovakve skupove i aktivnosti'' i "spriječavanje okupljanja, isticanja i promovisanja simbola koji vrijeđaju vjerska, moralna i identitetska osjećanja i slobodu stanovnika Banjaluke i Republike Srpske", te zakonsku regulativu koja bi bila u funkciji "zaštite porodičnih, duhovnih i tradicionalnih vrijednosti". Pismo je potpisalo 13 organizacija i udruženja iz RS-a.

Milorad Dodik, predsjednik RS, na konferenciji za novinare je 16. marta poručio da očekuje da će nadležni organi RS onemogućiti bilo kakvo održavanje manifestacije posvećene LGBT pravima u otvorenim ili zatvorenim prostorima. Tada je rekao da "oni uznemiravaju druge" te da je on protiv toga.

Protiv skupa je bio i gradonačelnik Banje Luke Draško Stanivuković rekavši kako se on zalaže za očuvanje vrijednosti patrijarhalnog društva.

Stanivuković je danas na Twitteru napisao: “Osuđujem svaku vrstu nasilja, ali naš stav nikako nije doprinio ovome. To su zlonamjerne tvdnje. Naš stav je i dalje isti i biće uvijek isti.  Banjaluka će ostati bedem tradicionalno patrijarhalnih porodičnih vrijednosti i na to sam ponosan”.

Sličnu izjavu je danas dao i Milorad Dodik. „Banjaluka je poručila da ona ne pripada toj vrsti svijesti i ja ću, dok sam predsjednik, uvijek iznositi svoj stav. Kao što smatram da je njihovo pravo da to upražnjavaju svagdje gdje žele, osim na javnim mjestima, tako mislim da i ja imam pravo da kažem da pripadam onom mišljenju koji tradicionalno poznaje samo muškarca, ženu, oca, majku i da u tom pogledu treba vaspitavati našu djecu“, izjavio je danas Dodik.

„Nemam osjećaja griže savjesti. Fino je rečeno, policija je rekla da nema bezbjednosnih uslova za održavanje tako nečega, niti će biti u narednim godinama. Oni što su činili nasilne radnje, oni su poznati i odgovaraće. Biće identifikovani, pokušaće da se nađu i da se kazne oni koji su počinili bilo kakvo nasilje“, izjavio je Dodik.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.