Optužbe demonstranata na račun BBC-a i New York Timesa zbog izvještavanja o Gazi

Optužbe demonstranata na račun BBC-a i New York Timesa zbog izvještavanja o Gazi

Optužbe demonstranata na račun BBC-a i New York Timesa zbog izvještavanja o Gazi

Među protestima širom svijeta su i oni protiv pristrasnog medijskog izvještavanja.

 

foto: Screenshot / Protesti 11. novembra u Londonu / AP

Posljednih mjesec dana širom svijeta se održavaju protesti kako bi se ukazalo na stradanja civila, žena i djece u Pojasu Gaze. Među skupovima podrške Palestincima je i jučerašnje okupljanje velikog broja ljudi u Sarajevu odakle su poslate poruke „stop genocidu, stop ubijanju djece“.

Podaci ACLED-a, organizacije koja u realnom vremenu prikuplja podatke o prijavljenim događajima političkog nasilja i protestima širom svijeta, pokazuju da je samo u periodu od 7. do 27. oktobra održano više od 3.700 propalestinskih demonstracija u svijetu. U istom periodu je, prema podacima ove organizacije, održano više od 520 proizraelskih protesta.

Zbog izraelskih napada na Pojas Gaze, u kojima je od 7. oktobra prema podacima Ministarstva zdravlja u Gazi ubijeno više od 11.078 ljudi, od čega su dvije trećine djeca i žene, od početka novembra su održani i protesti pred redakcijama međunarodnih novinskih kuća – BBC-a i New York Timesa.

Demonstranti su u četvrtak 10. novembra, kako je javila agencija Asociated Press (AP), upali u predvorje redakcije New York Timesa, tražeći hitan prekid borbe u Gazi i optužujući medij da pokazuje pristrasnost prema Izraelu tokom izvještavanja o ratu između Izraela i Hamasa. Manja grupa demonstranata, predvođena medijskim radnicima koji sebe nazivaju „Blok pisaca“, dodaje AP, ušla je u predvorje zgrade Timesa gdje se zadržala više od sat vremena i gdje su čitali imena hiljada Palestinaca ubijenih u Gazi, uključujući najmanje 36 novinara. Po prostoriji su razbacali lažna izdanja novina na kojima je pisalo „The New York War Crimes“ i uredništvo The Timesa pozvali da javno podrži prekid borbe. Šef korporativne sigurnosti The New York Timesa je u dopisu zaposlenima u redakciji protest opisao „mirnim“, uz napomenu da „nijedan ulaz nije blokiran“.

Ovaj protest je, dodaje AP, uslijedio nekoliko sati nakon što su studenti širom New Yorka izašli iz učionica u znak podrške Palestincima.

Ispred sjedišta BBC-a u Londonu, grupa demonstranata je 4. novembra nosila veliki transparent na kojem je pisalo: „Prestanite naoružavati Izrael“, uzvikujući: „Zaustavite genocid“ i „Obustavite borbu“, ali i „BBC, sram te bilo“, pozivajući se na izvještavanje ovog medija o situaciji u Gazi, koje su demonstranti nazvali pristrasnim. Kako javlja agencija Anadolija, i demonstranti u Londonu su pozvali na hitan prekid borbe u Pojasu Gaze te su kritikovali britansku vladu, premijera Rishija Sunaka i američkog predsjednika Joea Bidena zbog njihove podrške Izraelu.

BNN network je izvijestio o skupu kojeg je vodio ABC-ev menadžer za uređivačku politiku Mark Maley, na kojem se 8. novembra okupilo više od 200 novinara iz Australijske radiodifuzne korporacije (ABC), gdje se govorilo o izvještavanju ABC-a o ratu u Gazi. Na skupu je poručeno da se ABC u svome izvještavanju oslanja na narative Izraelskih odbrambenih snaga, kao i da je zabrinjavajuća nespremnost da se koriste termini kao što su “invazija”, “okupacija”, “genocid”, “aparthejd” i “etničko čišćenje” u kontekstu politike izraelske vlade i optužbi grupa za ljudska prava. Potencijalni ishod sastanka uključuje ažuriranje uređivačkih smjernica kako bi se pozabavili navedenim pitanjima.

Važno je istaći da se među protestima širom svijeta dešavaju i oni koje organizuju aktivisti grupe Jevrejski glas za mir (Jewish Voice for Peace) širom Sjedinjenih Američkih Država (SAD). „Ovo je genocid koji naši izabrani zvaničnici potpiruju odbijanjem da podrže prekid borbe“, navedeno je na njihovoj stranici.

„Ne možemo šutiti sve dok izraelska vojska čini zločine u naše ime. Zato se Jevrejski glas za mir organizuje u gradovima i mjestima širom zemlje kako bi zahtijevao okončanje genocida nad Palestincima“, piše na stranici uz poruku „Ne u naše ime“, uz pozivanje na prekid borbi.

Izvor: AP, Anadolija, BNN

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.