Općinski sud u Sarajevu naredio BHRT-u da pusti signal FTV-u, prethodno reagovali BH novinari i Delegacija EU

Općinski sud u Sarajevu naredio BHRT-u da pusti signal RTV FBiH, reagovali BH novinari i Delegacija EU

Općinski sud u Sarajevu naredio BHRT-u da pusti signal FTV-u, prethodno reagovali BH novinari i Delegacija EU

Sud zabranio i sve druge radnje koje mogu ugroziti emitovanje programa FTV-a

foto: Mediacentar Sarajevo / Jasmin Brutus

Općinski sud u Sarajevu sinoć je donio privremenu mjeru u kojoj nalaže da Radiotelevizija Bosne i Hercegovine (BHRT) pusti signal Radio-televiziji Federacije Bosne i Hercegovine (FTV). U suprotnom, BHRT-u prijeti novčano kažnjavanje.

U rješenju Općinskog suda u Sarajevu se navodi kako ova privremena mjera ostaje na snazi do naredne odluke Općinskog suda.

Takođe, ističe se da je Upravni odbor BHRT-a bez zakonskog uporišta naložio gašenje signala FTV-a, kao i da zabranjuje BHRT-u da poduzima odluke koje je najavio, a koje se odnose na prekid emitovanja programa FTV-a.

Dodaje se kako se pored najavljenih zabranjuju i sve druge radnje koje mogu ugroziti emitovanje programa FTV-a.

Gledaoci u BiH juče ujutro su umjesto programa FTV-a na ekranima mogli vidjeti testnu sliku. Ovakva situacija je uslijedila nakon što je Poslovodni odbor BHRT dan prije donio odluku da od juče od šest sati ujutro privremeno uskrati pružanje usluga FTV-u. Testna slika je bila emitovana umjesto programa "Dobro jutro, Bosno i Hercegovino", a u 10 sati FTV je nastavio emitovati vijesti, no nakon toga je ponovo došlo do prekida programa.

Nakon odluke Suda, generalni direktor BHRT-a Belmin Karamehmedović, donio je odluku u kojoj se navodi da se van snage stavlja Odluka o uvođenju privremenih mjera kojim se ukida pružanje usluga koje BHRT pruža FTV-u.

Uskraćivanje usluga je uslijedilo zbog, kako je prekjučer najavljeno u saopštenju Poslovodnog odbora BHRT-a, neizmirenih dugovanja FTV-a prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a, kako je navedeno.

BH novinari pozvali uposlenike dva javna emitera da traže smjenu menadžmenta

Na uskraćivanje pružanja usluga FTV-u reagovalo je Udruženje BH novinari odakle je istaknuto da smatraju neprofesionalnom i društveno štetnom odluku Poslovodnog odbora državnog javnog servisa BHRT-a da uskrati tehničke usluge FTV-u i time onemogući emitovanje cjelodnevnog programa izuzev emisija vijesti na ovom javnom mediju.

Odluka BHRT-a da zatamni ekran i utiša radio program FTV-a, prema mišljenju BH novinara, jeste utemljena na činjenicama o nezakonitom zadržavanju novca prikupljenog na ime RTV takse na računu federalnog javnog emitera, a koji je trebao biti transferiran BHRT-u. U saopštenju BH novinara dodaje se da ovaj javni servis također zamjera FTV-u neplaćanje računa za prethodne usluge i servise, što je negativno uticalo na kašnjenje plaća uposlenicima državnog emitera i njegov rad općenito. Međutim, kako se dodaje, za Upravni odbor BH novinara je potpuno neshvatljivo da dva javna emitera, sa sjedištem u Sarajevu i u jednoj zgradi, važna pitanja javnog emitiranja i finanijskog opstanka rješavaju ucjenama i drastičnim mjerama kao što je ukidanje programa ili uskraćivanje javnog novca.

"Nezakonite i nerazumne odluke oba menadžmenta predstavljaju direktno kršenje pravo građana na slobodu informiranja i pristupa javnim informacijama, te kršenje prava uposlenika na slobodan, plaćen i dostojanstven rad", naglasili su iz BH novinara.

Upravni odbor BH novinara podsjetio je kako finansijska kriza u sva tri javna servisa nije ni nova niti kratkotrajna te da je uzrokovana višegodišnjim, indirektnim ali i javnim i brutalnim uticajima političkih stranaka na nositelje javnog informisanja u BiH. Naglašavaju da su stranke na vlasti više od decenije podržavale nebrigu osnivača – parlamenata kao i vlada države i entiteta, koja se nije ogledala "samo u kršenju odredbi o raspodjeli RTV takse, već i u izostanku brige nakon stavljanje RTRS-a pod političku kontrolu ili reakcija na poslovanje RTV FBiH bez direktora i uprave u zakonitom mandatu".

"Također, nadležne institucije vlasti, pa i Ministarstvo prometa i komunikacija BiH i Regulatorna agencija za komunikacije su godinama i prećutno odobravali odluku RTRS-a da krši zakonom utvrđena pravila raspodjele RTV takse, što je bio prvi korak u finansijskom propadanju javnih servisa u BiH", navodi se u saopštenju BH novinara.

Takođe, pozvali su uposlenike dva javna emitera da traže odgovornost uključujući i smjenu menadžmenta koji, kako su naglasili, ne može ili ne zna naći rješenje za finansijski opstanak, programsku nezavisnost i zaštitu sistema javnog informisanja.

"U kolopletu političkih uticaja, neodgovornog postupanja menadžmenta i uprave javnih servisa, kao i statusa quo koji podržavaju osnivači i stranke na vlasti, jedino novinari i svi drugi radnici BHRT-a i RTV FBiH, ali i RTRS-a, mogu biti pokretačka snaga u traženju trajnih rješenja za opstanak sistema javnog emitiranja u BiH i tri pojedinačna servisa", naveli su BH novinari.

U tome, kako se dodaje u saopštenju, imat će bezuvjetnu podršku BH novinara i međunarodnih organizacija za zaštitu slobode izražavanja i prava građana na javno informisanje.

Delegacija EU: Trenutna situacija neprihvatljiva

Delegacija Evropske unije (EU) u BiH takođe je reagovala na uskraćivanje pružanja usluga FTV-u. Sa velikom zabrinutošću, kako su naveli u objavi na X-u, primijetili su da postoje rizici da Javni RTV sistem u BiH prestane funkcionisati.

"Osiguranje finansijske održivosti Javnog RTV sistema u BiH, uključujući sva tri javna emitera, je među 14 ključnih prioriteta. Nije bilo napretka u ispunjavanju ovog prioriteta", istaknuto je iz Delegacije EU.

Poručili su da nadležne vlasti u BiH imaju odgovornost da osiguraju rješavanje aktuelnih pitanja između BHRT-a i FTV-a te da je trenutna situacija neprihvatljiva.

Pozvali su nadležne organe da poduzmu hitne mjere kako bi riješili probleme sa kojima se Javni RTV sistem u BiH suočava, kao i da brzo postignu dogovor sa svim zainteresovanim stranama za efikasan i provodiv model finansiranja Javnog RTV sistema koji će biti u skladu sa Zakonom o Javnom RTV sistemu.

Poslovodni odbor FTV-a je na jučerašnjoj sjednici, prije odluke Općinskog suda u Sarajevu, donio odluku da podigne krivične prijave protiv članova Upravnog odbora BHRT-a Rajka Radovanovića, Valentine Rupčić, Elvira Lemeša i Slavka Roliha te generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića i direktora BH Radija1 Dejana Kerleta.

Krivične prijave, kako je izvijestila Federalna.ba, bit će podnesene zbog samovoljnog prekida emitovanja i radijskog i televizijskog programa FTV-a.

Izvor: Klix, Buka, BH novinari, Delegacija EU u BiH

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.