Poslovodni odbor FTV-a najavio krivične prijave protiv uprave BHRT-a

Poslovni odbor FTV-a najavio krivične prijave protiv uprave BHRT-a

Poslovodni odbor FTV-a najavio krivične prijave protiv uprave BHRT-a

Reakcija FTV-a na prekid emitovanja radijskog i televizijskog programa FTV-a.

foto: Mediacentar Sarajevo / Jasmin Brutus

Poslovodni odbor Radio-televizije Federacije Bosne i Hercegovine (FTV) na današnjoj je sjednici donio odluku da podigne krivične prijave protiv članova Upravnog odbora Radiotelevizije Bosne i Hercegovine (BHRT) Rajka Radovanovića, Valentine Rupčić, Elvira Lemeša i Slavka Roliha te generalnog direktora BHRT-a Belmina Karamehmedovića, direktora BHT-a Marija Vrankića i direktora BH Radija1 Dejana Kerleta, saopšio je FTV.

Krivične prijave, kako piše FTV, bit će podnesene zbog samovoljnog prekida emitovanja i radijskog i televizijskog programa FTV-a.

“U kaznenoj prijavi Karamehemdoviću, Vrankiću, Lemešu, Radovanoviću i ostalima se na teret stavlja zloupotreba položaja, samovlašće, namjerno nanošenje materijalne štete RTV Federacije te kršenje ustavnih prava na rad i na informiranje. Zaprijećene kazne za ova nedjela su od jedne do deset godina zatvora”, naveo je FTV u saopštenju.

Na ekranima je jutros gledaocima FTV-a prikazana testna slika. To je uslijedilo nakon što je Poslovodni odbor BHRT-a jučer donio odluku da od danas od šest sati ujutro privremeno uskrati pružanje usluga FTV-u. Testna slika je bila emitovana umjesto programa "Dobro jutro, Bosno i Hercegovino", a u 10 sati FTV je nastavio emitovati vijesti, no nakon toga je ponovo došlo do prekida programa.

Uskraćivanje usluga se desilo zbog, kako je jučer najavljeno u saopštenju Poslovodnog odbora BHRT-a, neizmirenih dugovanja FTV-a prema BHRT-u po osnovu ispostavljenih faktura za pružene usluge, počev od mjeseca decembra 2023. godine do 6. maja 2024. godine, što je dovelo do otežanog poslovanja BHRT-a, kako je navedeno.

Poslovodni odbor FTV-a je juče upozorio da bi najavljene akcije BHRT-a imale nesagledive posljedice i prema, kako su saopštili, partnerskim privatnim i javnim poduzećima koji preko programa FTV-a također obavljaju svoju djelatnost. U saopštenju objavljenom ranije danas, FTV je naveo da je "gašenje programa naše kuće, samo dokaz brutalnosti Uprave BHRT-a, koja, sigurni smo, za ovakav postupak uživa i nesebičnu podršku i pojedinaca iz aktuelne vladajuće strukture".

Ministar komunikacija i prometa BiH Edin Forto rekao je danas za Klix.ba da bi uskoro trebalo doći do rješenja problema. Političke stranke SDA i Trojka se međusobno optužuju za stanje na javnim RTV servisima.

"Razgovarao sam sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem, koji sve čini da otkloni problem. Očekujem da se danas ili sutra aktiviraju nesporna sredstava od pretplate na računu Elektroprivrede BiH", rekao je Forto.

Sredstva od pretplate stoje zaleđena na računu Elektroprivrede BiH, zbog toga što direktori dva javna servisa nisu regulisali način na koji će novac od pretplate biti raspodijeljen, objavio je Klix. 

Nesuglasice između dvije medijske kuće intenzivirale su se krajem prošle godine zbog načina naplate i raspodjele novca RTV takse. FTV je tražio da se RTV taksa naplaćuje kao i ranije, na način da taj javni emiter prikuplja sredstva, a BHRT da se sredstva uplaćuju na račun BHRT-a, tvrdeći za FTV krši Zakon o javnim servisima BiH.

Nakon dva mjeseca bez ugovora, koji je bio istekao krajem prošle godine, BHRT i FTV su krajem februara potpisali sa predstavnicima Elektroprivrede BiH ugovor o nastavku naplate RTV takse.

Ugovorom je definisano da se do uspostave novog načina finansiranja Javnog RTV sistema, a najkasnije do kraja ove godine, naplata RTV takse vrši putem računa za električnu energiju koji izdaje JP Elektroprivreda BiH.

Belmin Karamehmedović, generalni direktor BHRT-a, za Media.ba je ranije govorio da je glavni finansijski problem BHRT-a kršenje Zakona o javnom RTV sistemu. Naveo je da BHRT-u pripada 50 posto takse s teritorije cijele BiH i 50 posto ukupno ostvarenog marketinga, a entitetskim emiterima po 25 posto, te da RTRS duguje više od 50 miliona BAM, a FTV više od 19 miliona BHRT-u.

Izvor: FTV, Klix

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.