Okončan dokazni postupak u predmetu protiv Fatmira Alispahića

Okončan dokazni postupak u predmetu protiv Fatmira Alispahića

Okončan dokazni postupak u predmetu protiv Fatmira Alispahića

Na Sudu Bosne i Hercegovine nastavljen je glavni pretres u predmetu koji Tužilaštvo BiH vodi protiv Fatmira Alispahića, osnivača portala Antimigrant.ba.

foto: detektor.ba

Na današnjem ročištu odbrana je iznijela desetine materijalnih dokaza. Advokat optuženog Alispahića je sudu predočio tri seta dokaza:

·       tekstovi koji su predstavljali osnov pomoću kojeg je Alispahić stekao uvjerenje da su migranti sigurnosna prijetnja (49 tekstova)

·       pregled tekstova o migrantima kao sigurnosnoj prijetnji (22 teksta)

·       izvodi iz istupa Milorada Dodika i tadašnjeg ministra sigurnosti BiH Fahrudina Radončića

Nakon što je branilac prezentirao tekstove koji su objavljeni u medijima i na društvenim mrežama tužilac Kasim Halilčević je kazao da Tužilaštvo ne spori da su ovi tekstovi objavljeni, ali da nemaju veze sa sadržajima zbog kojih terete Alispahića za krivično djelo iz člana 145a Krivičnog zakona BiH - izazivanje mržnje prema migrantima, kao i između konstitutivnih naroda u Bosni i Hercegovini.

Sporni tekstovi objavljeni su od aprila 2019. do oktobra 2020.

Tužilaštvo je tražilo iznošenje dodatnih dokaza odnosno predložili su svjedočenje ombudsmena za ljudska prava BiH Jasminke Džumhur i Nives Jukić, te članova Žalbene komisije Vijeća za štampu BiH Dražena Zubaka i Fuada Kovačevića.

Odbrana se tome usprotivila navodeći da su ta svjedočenja bespotrebna i nezakonita, te da Tužilaštvo ne može voditi dodatnu istragu za vrijeme glavnog pretresa.

Postupajući tužilac Kasim Halilčević je na to dogovorio da Tužilaštvo ne želi niti vrši dodatnu istragu u toku glavnog pretresa već da su svjedočenja navedenih osoba bitna zbog njihovog stava i ocjena zašto su tekstovi objavljeni na portalu Antimigrant.ba diskriminatorni.

Nakon iznošenja zahtjeva Tužilaštva i odbrane postupajući sudija Goran Radević je saopštio odluku Suda o zahtjevu Tužilaštva.

„Odbijaju se prijedlozi Tužilaštva za izvođenje dodatnih dokaza jer ih smatra nepotrebnim“, kazao je sudija Goran Radević.

On je saopštio i da se provode dokazi po odluci Suda koji je izvršio uvid u sadržaj portala Antimigrant, te početnu stranicu portala prikazao u sudnici.  Alispahić je potvrdio da je to portal koji je pokrenuo.

Optužnica protiv Alispahića je potvrđena 2. septembra, a ključni svjedok Tužilaštva je Edin Ibrahimefendić, stručni savjetnik u Instituciji ombudsmena za ljudska prava BiH.

Dokazni postupak je okončan, a glavni pretres se nastavlja iznošenjem završnih riječi 12.11. u 13 sati.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.