Institucija Ombudsmena BiH izdala preporuku Tužilaštvu BiH, RAK-u i FUP-u da djeluju zbog sadržaja na portalu Antimigrant

Reakcija Institucije Ombudsmena povodom djelovanja portala Antimigrant

Institucija Ombudsmena BiH izdala preporuku Tužilaštvu BiH, RAK-u i FUP-u da djeluju zbog sadržaja na portalu Antimigrant

Foto: Unsplash

Institucija ombudsmana za ljudska prava BiH izdala je preporuku Tužilaštvu BiH, Regulatornoj agenciji za komunikacije i Federalnoj upravi policije da povodom djelovanja portala Antimigrant postupe u skladu sa svojim ovlaštenjima. Ombudsmeni su predmet razmotrili s aspekta antidiskriminacije i vladavine prava, te utvrdili da članci na portalu Antimigrant obiluju izjavama koje šire i potiču mržnju kako prema migrantima, tako i među konstitutivnim narodima BiH.

U preporuci se navodi, na primjer, da se u jednom članku svi migranti nazivaju ISIL-ovcima, govori se o genocidu koji se planira nad Bošnjacima i zavjerama u koje su navodno uključeni pripadnici drugih konstitutivnih naroda.

U preporuci je naglašeno da je zadatak tijela vlasti da razviju i poduzmu mjere koje sprečavaju poticanje na diskriminaciju i da spriječe širenje govora mržnje.

Ova preporuka je donesena nakon što je Mreža za izgradnju mira uputila četiri žalbe na medijski sadržaj objavljivan na portalu Antimigrant.ba Vijeću za štampu u BiH, Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i mediju Antimigrant.

''Mreža za izgradnju mira poručuje neće odustati od napora da zaustavi djelovanje online medija Antimigrant.ba, te će u skorije vrijeme uputiti žalbe Univerzitetskom tele-informatičkom centru koji je izdao dozvolu za korištenje domene Antimigrant.ba, kao i Namecheap Universalu koji pruža tehničku podršku online mediju Antimigrant.ba, te poziva građane/ke da učine isto. Mreža za izgradnju mira će zagovarati i prema tijelima vlasti u BiH, a povodom ozbiljnog shvatanja govora mržnje zastupljenog u online prostoru, te pravne regulacije govora mržnje'', navedeno je u saopštenju.

Iz Vijeća za štampu i online medije su rekli da su poslali prijave Tužilaštvu i Federalnoj upravi policije.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.