Oformljena Evropska alijansa vodećih dnevnih listova

Oformljena Evropska alijansa vodećih dnevnih listova

Oformljena Evropska alijansa vodećih dnevnih listova

Sedam evropskih dnevnih listova potpisalo je sporazum o partnerstvu kojim je oformljena Evropska alijansa vodećih dnevnih listova (LENA).

Foto: Twitter/El País

Cilj Alijanse je da omogući razmjenu sadržaja, realiziranje zajedničkih istraživanja, te promoviranje kvalitetnog novinarstva u Evropi. Članovi osnivači su njemački Die Welt, španjolski El País, francuski Le Figaro, talijanska La Repubblica, belgijski Le Soir, te švicarski listovi Tages-Anzeiger i Tribune de Genève. Na čelo Alijanse izabran je Javier Moreno, bivši urednik lista El País.

Iz Alijanse su najavli da će posebnu pažnju posvetiti stvaranju i promoviranju kvalitetnog proizvoda kojim će pokušati da konsolidiraju evropsko javno mnijenje, a jedan od najvećih izazova biće usklađivanje sedam listova koji izlaze na četiri različita jezika.

Bitan dio ovog poduhvata je i razvijanje zajedničkih digitalnih platformi, ali i programa za razmjenu kadrova, koji će omogućiti novinarima da provode vrijeme u drugim novinama Alijanse, te na taj način prošire svoje oblasti ekspertize.

Izvor: OPA, EJO