Odblokiran račun BHRT-a, plaća još nema

Odblokiran račun BHRT-a, plaća još nema

Odblokiran račun BHRT-a, plaća još nema

„Naš menadžment se nada da će sakupiti novca, ali da li će to biti dovoljno za isplatu februarske plate, ne znamo još uvijek“, kaže predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital.
 
foto: Mediacentar
 
Porezna uprava Federacije Bosne i Hercegovine odblokirala je račun BHRT-a, ali radnicima tog javnog servisa još nije isplaćena plaću za februar niti imaju saznanja kada bi se isplata mogla dogoditi.
 
Predsjednik Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u Damir Smital kaže za Mediacentar kako se informaciji o isplati plaće od menadžmenta BHRT-a nadaju do kraja sedmice.
 
„Očekujemo da se ostatak novca od RTV takse, ako ga ima, uplati na odblokirani račun. Naš menadžment se nada da će sakupiti novca, ali da li će to biti dovoljno za isplatu februarske plate, ne znamo još uvijek“, navodi Smital.
 
Dodaje i da su predstavnici Samostalnog sindikata radnika u BHRT-u održali danas sastanak sa zastupnicom Zastupničkog doma Parlamenta FBiH Sanelom Prašović Gadžo od koje su dobili obećanje da će pomoći BHRT-u.
 
Juče je iz ovog sindikata upućen poziv nadležnim i odgovornim institucijama da se hitno posvete rješavanju problema finansiranja Javnog RTV servisa Bosne i Hercegovine. 
 
U svome saopćenju su naglasili da, iako su Rezoluciju o javnom interesu funkcionisanja Javnog radio-televizijskog servisa Bosne i Hercegovine još prošle sedmice usvojila oba doma Parlamenta Federacije BiH, čime su se stekli zakonski uslovi za deblokadu računa BHRT-a, to nije učinjeno odmah. Istakli su i da je nakon odblokiranog računa, Porezna uprava FBiH uplaćeni novac od RTV takse juče zaplijenila.
 
„Da apsurdnost situacije bude veća, menadžment RTV Federacije BiH je, iako je imao saznanja da je račun BHRT-a i dalje blokiran, jučer na račun BHRT-a prebacio iznos od prikupljene RTV takse koji pripada BHRT-u, a koji bi bio dovoljan za isplatu jedne neto plate radnicima. Nakon toga, Porezna uprava je danas (op.a. juče) zaplijenila taj novac po osnovu blokade računa. Rezultat svega toga za radnike BHRT-a je da i ako se desi deblokada računa, neće biti novca za naše plate, jer je isti zaplijenjen“, navedeno je u saopćenju ovoga sindikata.
 
O problemima u BHRT-u pisale su i evropske medijske organizacije - Evropska federacija novinara (EFJ), Evropska radiodifuzna unija (EBU) i Medijska organizacija Jugoistočne Evrope (SEEMO) - koje ističu kako javni mediji igraju nezamjenjivu ulogu u društvu u promovisanju demokratske debate, podržavanju društvene kohezije i podizanju javnog morala u teškim vremenima te pozivaju nadležna tijela u BiH da odmah pronađu održivo rješenje za finansiranje BHRT-a, da riješe dug koji je nastao zbog RTRS-ovog neplaćanja procenta prihoda od pretplate BHRT-u te da garantuju održivost finansiranja i nezavisnost javnih medija.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.