Odbačena krivična prijave protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić

Odbačena krivična prijave protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić

Odbačena krivična prijave protiv novinarke portala Nova.rs Ane Lalić

Prijava je bila podnesena zbog navodnog izazivanja panike i nereda.

Foto:V.L./Nova.rs

Osnovno javno tužilaštvo u Novom Sadu odbacilo je jučer krivičnu prijavu protiv novinarke portala Nova.rs i članice Nezavisnog društva novinara Vojvodine Ane Lalić, koja je bila podnesena zbog krivičnog djela izazivanja panike i nereda prema Krivičnom zakonu Srbije, piše Autonomija. Zamjenica osnovnog javnog tužioca u Novom Sadu je rekla da je obavještenje o rješenju za odbacivanje ove krivične prijave upućeno novinarki Lalić i njenom branitelju.

Lalićeva je prvog aprila bila uhapšena zbog navodnog širenja panike među građanima i narušavanja ugleda Kliničkog centra Vojvodine, koji su izazvani tvrdanjama u objavljenom tekstu o nedostatku zaštitne opreme za zdravstvene radnike ovog kliničkog centra tokom pandemije korona virusa COVID-19.

Hapšenje Lalićeve uslijedilo je nakon što je ovaj klinički centar u saopštenju negirao tvrdnje iz objavljenog teksta i obavijestio policiju i tužilaštvo da su objavljene tvrdnje uznemirile javnost i narušile ugled ovog centra. U tekstu piše da iz ove zdravstvene ustanove i Pokrajinskog sekretarijata za zdravstvo nisu odgovorili na upite prije objavljivanja teksta. Lalićeva je puštena na slobodu dan nakon hapšenja iako je zbog sumnje da bi mogla počiniti isto krivično djelo bilo određeno zadržavanje od 48 sati  Nakon saopštenja Kliničkog centra Vojvodine, Lalić je rekla da neće otkriti svoje izvore iz teksta.

Prije privođenja novinarke Lalić, Vlada Srbije je krajem marta usvojila Zaključak kojim je zdravstvenim institucijama, opštinskim i gradskim kriznim štabovima ove zemlje bilo zabranjeno informisanje medija i javnosti o zdravlju stanovništva tokom pandemije COVID-19, kao i da je za obavještavanje javnosti o stanju i posljedicama zaraze jedino bio zadužen Krizni štab na čelu sa premijerkom Anom Brnabić. Nakon kritika medijskih organizacija da ova odluka ugrožava medijske slobode, Vlada Srbije je povukla ovaj zaključak.

Lalićeva je prije odbacivanja krivične prijave rekla da je spremna da se na sudu „konačno dokaže ko je ovde bio lažov“, piše Danas. Dodala je i da će za svjedoke odbrane pozvati doktora Predraga Kona i ministra zdravlja Zlatibora Lončara, osobe koje su sa konferencija Kriznog štaba sada “nakon više od mesec dana od početka vanrednog stanja, počeli da iznose potpuno drugačije tvrdnje od onih na samom početku.”

Prije povlačenje krivične prijave reagovalo je i Nezavisno društvo novinara Vojvodine koje je od nadležnih organa Srbije tražilo da objasne zbog čega se i dalje vodi postupak protiv novinarke Lalić „čak i posle priznanja glavnog epidemiologa u Kriznom štabu doktora Predraga Kona da ipak nije bilo dovoljno zaštitne opreme na početku, ali da se o tome ćutalo jer nisu hteli da plaše građane“.

Nakon što je krivična prijava odbačena, novinarka Lalić je napisala: “Nisam ja uhapšena zbog teksta o Kliničkom centru Vojvodine. Uhapšena sam jer sam, kao i veliki deo mojih kolega, odbila da vas lažem” i dodala da će i ubuduće nastaviti odbijati da laže.

Izvor: Autonomija, Nova.rs, NDNV

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.