NUNS od vlasti u Srbiji zahtijeva da ne izručuje Andreja Gnjota Bjelorusiji

NUNS od vlasti u Srbiji zahtijeva da ne izručuje Andreja Gnjota Bjelorusiji

NUNS od vlasti u Srbiji zahtijeva da ne izručuje Andreja Gnjota Bjelorusiji

NUNS smatra da postoji osnovana sumnja da se on traži zbog aktivizma

foto: NUNS

Viši sud u Beogradu ponovo je odlučio da bjeloruski novinar i aktivista Andrej Gnjot bude izručen Bjelorusiji koja ga traži zbog navodne utaje poreza, javilo je Nezavisno udruženje novinara Srbije (NUNS) danas.

Međutim, kako dodaje NUNS u saopštenju, postoji osnovana sumnja da se on zapravo traži zbog svog aktivizma.

Advokat koji zastupa Andreja Gnjota pred srpskim sudovima Filip Sofijanić je rekao za NUNS da će odbrana podnijeti žalbu Apelacionom sudu u ponedjeljak.

“Ne postoji neki rok u kome Apelacioni sud treba da odluči o tome, ali predviđam da će biti jedno mesec i po dana. Ukoliko bude doneta odluka o izručenju, na kraju ministar pravde ima mogućnost da spreči izručenje ukoliko ne potpiše dokument i to bi bila krajnja instanca“, izjavio je Sofijanić za NUNS.

NUNS je uputio apel Apelacionom sudu da poništi rješenje Višeg suda i oslobodi Andreja Gnjota, jer, kako je istaknuto, postoji bojazan da će on biti izložen nehumanom postupanju i mučenju u zatvoru u Bjelorusiji, ali i zbog toga, dodaje se, što su optužbe krajnje sumnjive.

“Apelujemo i na ministarku pravde Maju Popović da, ukoliko Apelacioni sud potvrdi rešenje o izručenju Gnjota Belorusiji, iskoristi svoje zakonske mogućnosti i spasi novinara”, navodi se u NUNS-ovom saopštenju.

Podsjetili su da je Gnjot priveden po dolasku u Srbiju 30. oktobra 2023. na osnovu međunarodne potjernice koju je Interpol izdao na zahtjev vlasti u Bjelorusiji zbog navodne optužbe za utaju poreza. U međuvremenu, piše NUNS, njegov advokat je 3. novembra podnio zahtjev za brisanje Gnjotovih podataka Komisiji za kontrolu dosijea Interpola. U februaru 2024. Interpol je privremeno blokirao pristup Gnjotovim podacima u svojoj bazi podataka, a prema saznanjima NUNS-a, proces pred srpskim organima sada se vodi na osnovu bilateralne saradnje Srbije i Bjelorusije.

Na ročištu u Apelacionom sudu u Beogradu, održanom u februaru, Danas.rs piše da se Gnjot izjasnio da nije saglasan sa tim da bude izručen Bjelorusiji, strahujući da ga tamo čeka progon. Isti medij piše da se Gnjot odnedavno nalazi u kućnom pritvoru u Srbiji, dok je prije toga bio sedam mjeseci u Centralnom zatvoru u Beogradu.

Prema podacima Bjeloruskog udruženja novinara (BAJ), koje prenosi NUNS, Bjelorusija je i dalje najveći evropski zatvor za novinare, sa 36 medijskih radnika koji su trenutno iza rešetaka. Ova zemlja ima, kako se dodaje, najveću stopu zatvorenih novinara po glavi stanovnika na svijetu.

Izvor: NUNS, Danas

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.