Novinaru CIN-a nagrada za istraživačko novinarstvo

Novinaru CIN-a nagrada za istraživačko novinarstvo

Mahir Šahinović, novinar Centra za istraživačko novinarstvo iz Sarajeva (CIN), dobitnik je ovogodišnje međunarodne CEI SEEMO nagrade za istraživačko novinarstvo.

Foto: CIN

Šahinović je nagradu dobio za priču “Balkanski trgovci dionicama ugrozili njemačku berzu“, koja govori o prevarama građana Europske unije preko improviziranih telefonskih centara u BiH. Nagradu koju dodjeljuju Centralno-europska inicijativa (CEI) i Evropska medijska orgaizacija za Jugoistočnu Evropu (SEEMO)

Uz Šahinovića, koji je nagradu dobio u kategoriji profesionalnog novinarstva, nagradu “Mladi profesionalni novinar” dobio je Bugarin Rosen Tsvetkov, novinar Bugarske državne televizije.

Šahinović i Tsvetkov će primiti nagrade u Sarajevu povodom Medijskog foruma Jugoistočne Europe, koji će se održati 7. i 8.10.2013.

Na ovogodišnji natječaj za najbolje istraživačke priče stigla je 41 nominacija iz 11 zemalja. U žiriju su se bili Oliver Vujović (SEEMO), Barbara Fabro (CEI), Christian Spahr (KAS Media Program South East Europe) i istraživački novinar Saša Leković (Zagreb, Hrvatska).

Izvor: CIN, CEI