Novinarka Žurnala ne očekuje ozbiljne sankcije za tužioca Čavku

Novinarka Žurnala ne očekuje ozbiljne sankcije za tužioca Čavku

Novinarka Žurnala ne očekuje ozbiljne sankcije za tužioca Čavku

Azra Omerović poručila da novinari i novinarska udruženja o problemima sa kojima se susreću ne smiju šutjeti.

foto: pixabay

Nakon podnošenja tužbe Ureda disciplinskog tužioca Viskog sudskog i tužilačkog vijeća BiH (VSTV) protiv državnog tužioca Olega Čavke zbog postupaka tokom istrage u predmetu „Diploma“ , a koja uključuju i navodno nezakonito saslušanje novinarke Žurnala, Azra Omerović kaže da ne očekuje ozbiljne sankcije i da će „disciplinska komisija utvrditi da li je to bilo zakonito ili ne“.

Predmet „Diploma“ formiran je nakon što je Omerović dobila ovjerenu diplomu srednje medicinske od Centra za obrazovanje odraslih Multilingua iz Sanskog Mosta, uz novčanu naknadu, bez prisustva nastavi i za samo 17 dana. Tekst i snimak o načinu dobijanja diplome, Žurnal je objavio u januaru prošle godine, a Omerović je već početkom marta saslušana u tužilaštvu. Tokom saslušanja, tužitelja Čavku je zanimalno ko su njeni izvori i ko joj je dostavio materijale o nezakonitom izdavanju diploma.

„Regularno sam tada odgovorila na poziv tužilaštva, i rekla tužiocu da ja ne mogu govoriti ni odgovarati na pitanja koja se tiču mojih izvora. To je jedino što je zanimalo tužioca Olega Čavku, moji izvori“, kaže Omerović i dodaje da ne očekuje stroge sankcije za tužioca Čavku, „čak i ako ta tužba prođe i ako on bude disciplinski sankcionisan, šta možemo očekivati? Možemo očekivati da mu smanje platu 20 posto i to je sve. Ne očekujem ništa realno da će se desiti“.

Omerović kaže da nije bilo podrške drugih medija i novinarskih udruženja nakon što je ona saslušana u tužilaštvu. Tek kada je saslušan još jedan novinar Žurnala, Avdo Avdić, uslijedile su reakcije medija i novinarskih udruženja. O njenom slučaju su, kako kaže, izvijestili jedan ili dva medija, uključujući i tekst koji je napisao novinar Avdić.

„Nijedno udruženje se tad nije oglasilo. Znači trebalo je 17 dana da saslušaju još jednog novinara iz naše redakcije da bi se neko od udruženja, medija i kolega oglasio, jer to što se dešava novinarima Žurnala, to se vrlo lako može desiti bilo kojem novinaru u BiH i šta treba da šutimo!? Dokle god mi šutimo, novinari i udruženja, dešavaće se i onda neka se dešava. Ko može trpiti, trpiće, ko ne može trpiti, prestaće raditi ovaj posao“, ističe Omerović.

VSTV bi uskoro trebalo formirati Disciplinsku komisiju koja će razmatrati ovaj slučaj.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.