Novinarka iz Turske osuđena zbog vrijeđanja predsjednika

Novinarka iz Turske osuđena zbog vrijeđanja predsjednika

Novinarka iz Turske osuđena zbog vrijeđanja predsjednika

Sultan Eylem Keleş, kao ni njeni advokati, nisu bili prisutni u sudnici kada je izrečena presuda, niti joj je data mogućnost da iznese svoju odbranu.
 
foto: Twitter
 
Turskoj novinarki Sultan Eylem Keleş 10. marta 2022. godine izrečena je uslovna kazna u trajanju od godinu dana, dva mjeseca i 17 dana zatvora, nakon što ju je sud u Izmiru u odustvu osudio za vrijeđanje predsjednika. Nedugo nakon što je obaviještena o presudi, ova novinarka je odbacila optužbu za vrijeđanje predsjednika Turske Recepa Tayyipa Erdogana.
 
Ni Sultan ni njeni advokati nisu bili prisutni u sudnici kada je izrečena presuda, niti joj je data mogućnost da iznese svoju odbranu zbog čega će, kako je istakla, predmet iznijeti pred Ustavni sud jer joj je uskraćeno pravo na pravično suđenje.
 
Sultan je Koaliciji za žene u novinarstvu (CFWIJ) rekla da tek treba da bude obaviještena o tome koje se njene objave na društvenim mrežama smatraju spornim u slučaju protiv nje. Za sada, kako je kazala, zna samo da je tužilaštvo svoj dokaz zasnovalo na objavama iz 2014, 2015. i 2016. godine.
 
Ova tužba nije prva za ovu novinarku. Ona je optužena i za pružanje otpora, sprečavanje i vrijeđanje javnih službenika na dužnosti zbog praćenja demonstracija koje su se desile u septembru 2020. godine kada su protestovali radnici privatne tehnološke kompanije Bimeks. Prvo ročište po ovoj tužbi protiv nje zakazano je za 13. septembar 2022. godine u Istanbulu.
 
Koalicija za žene u novinarstvu navodi podatak da su u prvih 10 sedmica 2022. godine zabilježili više od 30 pravnih slučajeva protiv novinarki u Turskoj te pozivaju tamošnje vlasti da poštuju pravo novinara na izvještavanje i prava građana na slobodu govora i informacija.

Izvor: CFWIJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.