Novinar Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove nagrade, posebna priznanja za Eminu Dizdarević i Jasmina Begića

Novinari BIRN-a BiH i Istinomjera dobitnici posebnog priznanja UNICEF-a

Novinar Minel Abaz dobitnik UNICEF-ove nagrade, posebna priznanja za Eminu Dizdarević i Jasmina Begića

Na UNICEF-ov konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH pristigle 23 priče.
 
foto: UNICEF
 
Novinar Istinomjera Minel Abaz dobitnik je Novinarske nagrade za doprinos pravima djece u BiH 2022. koju dodjeljuje UNICEF BiH. Nagradu je dobio za tekst “Obrazovanje i politika: Dok učenici sve više zaostaju za vršnjacima iz EU, napredak se ne nazire” objavljen na portalu Istinomjer.ba. Posebno priznanje za doprinos pravima djece u BiH 2022. dodijeljeno je Emini Dizdarević i Jasminu Begiću, novinarki i novinaru Balkanske istraživačke mreže Bosne i Hercegovine (BIRN BiH).
 
Abaz je rekao kako je dok je pisao tekst ima namjeru i cilj da sveobuhvatno obradi problem zašto BiH ne učestvuje u PISA testiranju.
 
“Nakon rezultata PISA istraživanja 2019. koji su bili poražavajući, jedno vrijeme je to bila vijest i svi smo očekivali da će se desiti neki pomak ka institucionalnom rješavanju pitanja sveobuhvatne reforme obrazovanja u BiH“, izjavio je Abaz.
 
Dizdarević je dobila posebno priznanje za analizu “Stručnjaci upozoravaju da novi udžbenik historije u Tuzli produbljuje podjele“, u kojoj je ukazano kako učenici osnovnih škola u Tuzlanskom kantonu od aprila prvi put detaljnije uče o posljednjem ratu kroz novi dodatak udžbeniku historije za deveti razred, za koji su stručnjaci rekli da je jednostran te da tekst – kao referencu – sadrži publikaciju osobe osuđene za ratne zločine, ali i da ne poštuje smjernice za pisanje udžbenika i ne spominje stradanja svih naroda – što dodatno produbljuje podjele.
 
Dizdarević, koja skoro deset godina radi kao novinarka BIRN-a, kaže da joj je priznanje za doprinos pravima djece za 2022. godinu jako značajno i važno, jer analiza koja je bila u konkurenciji za UNICEF-ovu nagradu govori o obrazovnom sistemu u BiH i problematizira zapravo ono čime se djeca suočavaju u sistemu neprilagođenih kurikuluma.
 
“Drago mi je ukoliko sam bar na mikro nivou doprinijela da se promijeni stanje u bosanskohercegovačkom obrazovnom sistemu. Smatram da djeca trebaju učiti i proučavati historiju, odnosno rat u BiH od 1992. do 1995. godine upravo iz sudski utvrđenih činjenica“, kaže Dizdarević koja je ranije dobila više nagrada, uključujući i nagradu “Srđan Aleksić“.
 
BIRN-ovom timu Begić se pridružio u julu 2021. godine, a UNICEF-ovo posebno priznanje je dobio za analizu “Srednjobosanski kanton ne poštuje presudu o ukidanju segregacije u školama“ o nepoštivanju presuda zbog kojih su učenici širom BiH još jednu školsku godinu proveli u segregacijskom sistemu.
 
“Zahvalan sam na priznanju koje je ujedno poticaj i obaveza za još predaniji i profesionalniji rad u budućnosti“, rekao je on.
 
UNICEF-ov konkurs za medijski doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u BiH u skladu s etičkim smjernicama o izvještavanju o djeci, bio je otvoren za sve novinarke i novinare koji su svoje radove na ovu temu objavili tokom ove godine u bh. medijima.
 
Član žirija, Boro Kontić, kazao je da su na konkurs stigle 23 priče o različitim temama – o emocionalnim poteškoćama, influeserima, vjeronauci, djeci migrantima, o talentiranoj djeci, o nasilju u školama, o segragaciji u školama, o sadržaju kurikuluma, a sve su bile kvalitetne.
 
Predstavnica UNICEF-a u Bosni i Hercegovini Rownak Khan odala je priznanje medijima koji putem svojih kanala govore o pravima djece, dodajući da je nagrada ustvari priznanje novinarima koji na hrabar način govore o ovim važnim temama.
 
Napomenula je da se kroz medije može više informisati o pravima djece nego na bilo koji drugi način, a na Međunarodni dan djeteta, koji se obilježava 20. novembra, važno je podsjetiti na obećanje koje su države dale prije više od 30 godina usvajanjem Konvencije o pravima djeteta, piše Fokus.
 
Iz BIRN-a BiH podsjećaju da je njihova novinarka Azra Husarić-Omerović 2020. godine bila dobitnica UNICEF-ovog priznanja za doprinos promociji i zaštiti prava djeteta u Bosni i Hercegovini u kategoriji “internet rad”, za priču o izazovima s kojima se djeca s poteškoćama u razvoju i njihovi roditelji susreću pri online nastavi tokom pandemije.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.