Novinar u Mijanmaru osuđen na 20 godina zatvora

Novinar u Mijanmaru osuđen na 20 godina zatvora

Novinar u Mijanmaru osuđen na 20 godina zatvora

Uhapšen nakon izvještavanja o posljedicama smrtonosne oluje

foto: Pixabay / Ilustracija

Sud u Mijanmaru osudio je fotoreportera Saija Zawa Thaikea na 20 godina zatvora sa teškim radom zbog izvještavanja o posljedicama smrtonosnog majskog ciklona, javila je američka novinska agencija Associated Press (AP).

Kazna izrečena novinaru nezavisnog portala Myanmar Now Saiju Zawu Thaikeu čini se, navodi AP, najstroža do sada otkako je vojska svrgnula izabranu vladu Aung San Suu Kyi u februaru 2021.

Myanmar Now, koji posluje iz podzemlja, izvijestio je da je vojni sud osudio Thaikea tokom prvog sudskog saslušanja.

Postupak se odvijao u zatvoru Insein u Jangonu, najvećem gradu Mijanmara, gdje je novinar bio zatvoren nakon hapšenja. Navodi se da Thaikeu nisu dozvoljene porodične posjete i da mu je uskraćeno pravno zastupanje.

"Njegova kazna je još jedan pokazatelj da je sloboda medija potpuno ugušena pod vlašću vojne hunte i pokazuje visoku cijenu koju nezavisni novinari u Mijanmaru moraju platiti za svoj rad", izjavio je glavni urednik portala Myanmar Now Swe Win.

Portal je objavio da je Thaike uhapšen 23. maja u Sittweu, glavnom gradu države Rakhine, dok je snimao štetu koju je prouzrokovao ciklon Mocha, najrazornija oluja u zemlji u posljednjoj deceniji. U oluji je poginulo najmanje 148 ljudi, od kojih je mnogo pripadnika progonjene muslimanske manjine Rohinja koji žive u kampovima. Oštećeno je više od 186.000 zgrada. Nešto više od sedmicu od oluje, dodaje portal, Thaike je uhapšen.

Nekoliko optužbi protiv novinara je podneseno, prenosi AP pisanje portala Myanmar Now, među kojima je uključen i statut koji spada pod izdaju, ali se ponekad naziva i pobuna. Ostale optužbe uključivale su podsticanje na izazivanje straha, širenje lažnih vijesti i agitaciju protiv državnog službenika ili vojske, za koje je predviđena maksimalna zatvorska kazna od tri godine.

Optužen je i za klevetu na internetu, za koju je zaprijećena kazna do tri godine zatvora, te za kršenje zakona o upravljanju prirodnim katastrofama zbog navodnog širenja lažnih informacija o katastrofi s namjerom izazivanja panike u javnosti, što nosi potencijalnu zatvorsku kaznu do godine.

Myanmar Now je saopštio da ne zna na koje su optužbe odnosi osuda od srijede kada je izrečena kazna.

Osuda protiv novinara je, piše AP, najnoviji napad na slobodu medija i novinare od strane vlade koju je postavila vojska, a koja se žestoko obračunava s nezavisnim medijima.

Za najmanje 13 medijskih kuća, uključujući Myanmar Now, oduzete su medijske dozvole i uhapšeno je najmanje 156 novinara, od kojih je oko 50 i dalje u pritvoru. Gotovo polovina onih koji su još u pritvoru je osuđena.

Agencija piše da su neki od medija kojima je naređeno da budu zatvoreni nastavili da rade iz podzemlja bez dozvole dok zaposleni izvještavaju pokušavajući izbjeći hapšenje, a drugi rade iz egzila.

AP podsjeća da je vojska izvršila raciju u redakciji Myanmar Now u Yangonu mjesec dana nakon što su preuzeli vlast 2021., a neki članovi osoblja, uključujući glavnog urednika Swe Wina, pobjegli su i sakrili se jer su vlasti zatvorile njihove domove.

Thaike je drugi novinar iz Myanmar Now koji je uhapšen. Video novinarka Kay Zon Nway privedena je dok je izvještavala o protestu protiv državnog udara u Yangonu krajem februara 2021. i puštena je četiri mjeseca kasnije.

Komitet za zaštitu novinara (CPJ) komentarisao je 20-godišnju kaznu zatvora određenu Thaikeu poručujući da je presuda zasnovana na, kako su naveli, temelju lažnih optužbi i da je treba poništiti.

"Mijanmarska hunta mora prestati zatvarati novinare samo zato što rade svoj posao", istakao je Shawn Crispin, viši predstavnik CPJ-a za jugoistočnu Aziju.

Mijanmar se, dodaje CPJ, nalazi na trećem mjestu od svih zemalja svijeta koje najviše zatvaraju novinare.

Prema Svjetskom indeksu slobode medija Reportera bez granica (RSF) za 2023. godinu, Mijanmar zauzima 173. mjesto od 180 zemalja.

Izvor: AP, Reuters, CPJ

___
 

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.