Mijanmar: Novinarima Reutersa sedam godina zatvora zbog izvještavanja o Rohinjama

Mijanmar: Novinarima Reutersa sedam godina zatvora zbog izvještavanja o Rohinjama

Mijanmar: Novinarima Reutersa sedam godina zatvora zbog izvještavanja o Rohinjama

Novinari su osuđeni zbog kršenja zvaničnih pravila o tajnim informacijama tokom istraživanja masakra nad Rohinja muslimanima.

Novinari Reutersa, Wa Lone, 32, i Kyaw Soe Oo, 28, osuđeni su na po sedam godina zatvora zbog istraživanja masakra nad Rohinjama u mijanmarskoj državi Rakhine. Zatvoreni u decembru 2017. godine, dvojica Mijanmaraca su se izjasnili da nisu krivi i da nisu uradili ništa pogrešno.

Agencija Reuters je podržala svoje novinare i istraživanje koje su radili a koje je uključivalo fotografije masakra. Glavni urednik Stephen Adler je rekao da su novinari zatvoreni prije nego je priča objavljena u februaru kao način da se pokuša zaplijeniti fotografije i zaustaviti objavu.

„Oni su samo radili svoj posao. Postupali su s integritetom, nepristrasno“, rekao je Adler za CNN.

Odbrana je razočarana, a oba novinara su svjedočila kako su im dvojica policijskih zvaničnika, koje nisu znali ranije, dali dokumente vezano za njihovo istraživanje, a da su nedugo nakon toga uhapšeni. U aprilu je mijanmarski policajac svjedočio o zavjeri protiv novinara podmetanjem tajnih dokumenata.

„Smješteno im je. Dokumenti koji su im dati, dati su im kako bi ih se uhapsilo“, rekao je Adler, „a dokazi su bili apsolutno jasni da su nevini“.  

Reporteri bez granica su osudili odluku o sedmogodišnjoj kazni i zatražili da novinari budu pušteni. Generalni sekretar organizacije, Christophe Deloire, rekao je da je jasno kako je sudstvo primalo naredbe u slučaju dva novinara i kako će odgovornost zahtijevati od najviših instanci vlasti u Mijanmaru, počevši od liderke Aung San Suu Kyi.

„Nakon farse of procesa, ova presuda jasno dovodi u pitanje mijanmarsku tranziciju ka demokratiji“, rekao je Deloire i dodao kako je masakr o kojemu su dvojica novinara izvještavali dokazan i za njega je zatvorske kazne dobilo sedam vojnika osuđenih na po deset godina zatvora.

Mijanmar se nalazi na 137. mjestu od 180 zemalja na Indeksu medijskih sloboda Reportera bez granica.

Izvor: CNN, RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.