Nova kampanja prikupljanja sredstava za podršku ukrajinskim novinarima na terenu

Nova kampanja prikupljanja sredstava za podršku ukrajinskim novinarima na terenu

Nova kampanja prikupljanja sredstava za podršku ukrajinskim novinarima na terenu

Međunarodne novinarske organizacije: Ukrajinski novinari trebaju podršku više nego ikada.
 
foto: Logo nove kampanje / EFJ i EFJ
 
Uoči godišnjice napada Rusije na Ukrajinu - 24. februara 2023. - Međunarodna i Evropska federacija novinara (IFJ i EFJ) pokreću novu kampanju prikupljanja sredstava za podršku ukrajinskim novinarima na terenu.
 
Prema IFJ-ovoj listi ubijenih medijskih profesionalaca, Ukrajina je postala najsmrtonosnija zemlja za novinare/ke 2022. godine sa 12 novinara/ki ubijenih dok su obavljali svoj posao.
 
Rat i dalje bjesni i utiče na sve dimenzije života novinara/ki, od sve veće nesigurnosti, do potrebe za zaštitnom opremom i sigurnosnom obukom i humanitarnom pomoći za one koji su prisiljeni pobjeći.
 
Kao odgovor na vanrednu situaciju, IFJ i EFJ su u martu 2022. pokrenuli poseban Fond za sigurnost kako bi pružili ključnu podršku dvjema podružnicama IFJ-a i EFJ-a u Ukrajini - Nacionalnoj uniji novinara Ukrajine (NUJU) i Nezavisnom sindikatu medija Ukrajine ( IMTUU). 
 
Kako navode ove dvije organizacije, apel za hitne slučajeve bio je jasna ilustracija međunarodne solidarnosti koja je osigurala ogromnu podršku, ne samo u smislu prikupljenog novca, čija suma je bila najveća koju su prikupili, već i praktične pomoći koju su pružile njihove podružnice i novinarska zajednica širom svijeta.
 
Zahvaljujući partnerstvu ovih organizacija sa UNESCO-om, navode kako su uspostavili šest centara novinarske solidarnosti širom Ukrajine, kojima upravlja NUJU, a koji služe kao privremeni radni prostori za novinare, pružajući im pristup psihološkoj i pravnoj podršci, zaštitnoj i medicinskoj opremi, kao i organizovanju obuka o sigurnosti i prvoj pomoći između ostalih usluga.
 
S obzirom na to da se rat još traje, novac je na izmaku, te s tim u vezi, kako pišu EFJ i IFJ, ukrajinski novinari trebaju podršku više nego ikada, a to je moguće samo uz podršku i solidarnost svih.
 
U svome saopštenju uputili su molbu za uplate donacija Fondu za sigurnost IFJ/EFJ za novinare u Ukrajini kako bi se podržali ukrajinski novinari kojima je potrebna pomoć.
 
IFJ i EFJ ohrabruju zainteresovane da preuzmu i podijele vizuale kampanje na engleskom i francuskom jeziku, kao i logo koji se nalaze na njihovoj stranici.
 
Izvor: EFJ, IFJ

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.