New York Times uvodi strožu kontrolu anonimnih izvora

New York Times uvodi strožu kontrolu anonimnih izvora

New York Times uvodi strožu kontrolu anonimnih izvora

Magazin The New York Times predstavio je novu strožu politiku tretiranja anonimnosti koja će ubuduće zahtijevati odobrenje glavnog urednika tog lista u svim slučajevima pozivanja na anonimne izvore.
 
Novi set pravila u New York Timesu podrazumijeva konsultacije sa glavnim urednicima magazina i rjeđu upotrebu direktnih anonimnih citata. Urednik će morati i znati identitet anonimnog izvora prije objavljivanja sadržaja.
 
Nove smjernice redakciji o tretiranju anonimnih izvora uputio je izvršni urednik Dean Baquet, nakon konsultacije sa najiskusnijim reporterima i urednicima. Anonimni izvori biće podvrgnuti višem stepenu ispitivanja.
 
Stroža politika dolazi nakon kontinuiranog urgiranja Margaret Sullivan, koja na poziciji urednice za javnost tog magazina ima zadatak da predstavlja čitaoce.
 
Sullivan je u više navrata skretala pažnju na neadekvatno korištenje anonimnih izvora i u jednoj kolumni krajem 2013. godine, taj problem je izdvojila među najvećim primjedbama čitalaca.
 
"Vidim nepovezanost – najveći jaz u razumijevanju – između toga kako novinari vide upotrebu anonimnih izvora i kako mnogi čitaoci gledaju na to", napisala je Sullivan.
 
Times se nedavno našao u problemima nakon objavljivanja pogrešnih informacija koje su magazinu ustupili anonimni izvori.
 
U julu prošle godine, list je koristio anonimne izvore u izvještaju koji je tvrdio da Ministarstvo pravosuđa SAD-a pokreće istraživanje u vezi s elektronskom poštom bivše državne sekretarke Hillary Clinton. Ta tvrdnja je kasnije povučena, a priča o potrebi striktnijih pravila za navođenje anonimnih izvora ponovo je pokrenuta.