The New York Times tuži Open AI i Microsoft zbog autorskih prava

The New York Times tuži Open AI i Microsoft zbog autorskih prava

The New York Times tuži Open AI i Microsoft zbog autorskih prava

U tužbi se navodi da kompanije koriste milione njihovih novinskih članaka za obuku chatbotova.

foto: Shantanu Kumar on Unsplash

Američka medijska organizacija New York Times podnijela je tužbu protiv organizacije za istraživanje umjetne inteligencije (artificial intelligence AI) OpenAI i tehnološke korporacije Microsoft krajem prošle godine. Tužba je podnesena zbog toga što ove organizacije koriste milione njihovih novinskih članaka bez dozvole za obuku chatbotova - aplikacija dizajniranih da oponašaju ljudski razgovor kroz tekstualne ili glasovne interakcije​.

“Ako The Times i druge novinske organizacije ne mogu proizvesti i zaštititi svoje nezavisno novinarstvo, nastat će vakuum koji nijedan kompjuter ili umjetna inteligencija ne mogu popuniti”, navodi se u tužbi.

Times piše da su oni prva velika američka medijska organizacija koja je tužila OpenAI, kreatora popularne platforme umjetne inteligencije ChatGPT, i Microsoft, koji je investitor OpenAI-a i kreator druge platforme umjetne inteligencije Bing Chat, sada poznate kao Copilot.

“Nema ničeg ‘transformativnog’ u korištenju sadržaja The Timesa bez plaćanja za stvaranje proizvoda koji zamjenjuju The Times i kradu publiku od njega”, navodi se između ostalog u tužbi Timesa koja je podnesena federalnom sudu na Manhattanu 27. decembra 2023.
 
Medijska organizacija traži i da OpenAI i Microsoft unište modele chatbotova i podatke za obuku koji koriste materijal ovog medija, a koji je zaštićen autorskim pravima, a u tužbi se šteta procjenjuje u “milijardama dolara”. Navode da kršenja autorskih prava i korištenje njihovih članaka ugrožavaju kvalitetno novinarstvo smanjujući posjete web stranici, kao i promet.
 
Iz ovog medija tvrde i da chatbotovi otežavaju čitaocima da razlikuju činjenice od fikcije te su spomenute i AI “halucinacije”, fenomen u kojem chatbotovi ubacuju lažne informacije koje se zatim pogrešno pripisuju izvoru. U tužbi se spominje nekoliko slučajeva u kojima je Microsoftov Bing Chat pružio netačne informacije za koje se tvrdi da su došle iz The Timesa, uključujući rezultate za “15 najzdravijih namirnica za srce“, od kojih 12 nije spomenuto u članku.
 
The Times se obratio Microsoftu i OpenAI-u u aprilu kako bi izrazio zabrinutost u vezi s korištenjem njegovog intelektualnog vlasništva, ali razgovori nisu donijeli sporazumno rješenje.
 
Glasnogovornica OpenAI Lindsey Held je rekla da je kompanija “konstruktivno napredovala u razgovorima sa The Timesom i da su iznenađeni i razočarani tužbom“, objavio je Reuters.
 
“Poštujemo prava kreatora i vlasnika sadržaja i posvećeni smo radu s njima kako bismo osigurali da imaju koristi od AI tehnologije i novih modela prihoda“, kazala je Held. Dodala je da se u kompaniji nadaju da će pronaći obostrano koristan način da rade zajedno, kao što “rade sa mnogim drugim izdavačima“.
 
Microsoft je, s druge strane, odbio da komentariše tužbu.
 
Reuters podsjeća da su AI kompanije privukle milijarde dolara investicija, kao i da su investitori procijenili OpenAI na više od 80 milijardi dolara.
 
Times nije jedini koji je tužio kompanije AI zbog autorskih prava. Pisci, uključujući Davida Baldaccija, Jonathana Franzena, Johna Grishama i Scotta Turowa, takođe su tužili OpenAI i Microsoft, kao i komičarka Sarah Silverman, koja je tužila OpenAI i Meta Platforms, podsjetio je Reuters.
 
Neke novinske kuće su postigle sporazume za korištenje njihovog sadržaja, piše Times, navodeći da je Associated Press u julu sklopio ugovor o licenciranju sa OpenAI-om, a Axel Springer, njemački izdavač koji posjeduje Politico i Business Insider, to isto je učinio ovog mjeseca, ali uslovi sporazuma nisu objavljeni.
 
News/Media Alliance, udruženje koja predstavlja više od 2.200 novinskih organizacija, pozdravilo je tužbu Timesa navodeći da se kvalitetno novinarstvo i GenAI mogu nadopunjavati ako im se pristupi kolaborativno, ali i da je, kako je izjavila Danielle Coffey, predsjednica i izvršna direktorica udruženja, “korištenje novinarstva bez dopuštenja ili plaćanja protuzakonito i da svakako nije pošteno”, objavio je AP.
 

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.