Predstavljena povelja o umjetnoj inteligenciji u novinarstvu

Predstavljena povelja o umjetnoj inteligenciji u novinarstvu

Predstavljena povelja o umjetnoj inteligenciji u novinarstvu

Reporteri bez granica predstavili prvi međunarodni etički standard za AI i novinarstvo

foto: RSF

Pariska povelja o umjetnoj inteligenciji (artificial intelligence AI) i novinarstvu, donesena 10. novembra, definiše etiku i principe koje bi novinari i novinarke, redakcije i medijske kuće širom svijeta trebali prisvojiti i primijeniti u svom radu prilikom korištenja AI.

Povelju je kreirala komisija koju su pokrenuli Reporteri bez granica (RSF), a kojom predsjedava novinarka i dobitnica Nobelove nagrade za mir 2021. godine Maria Ressa. RSF, zajedno sa 16 partnerskih organizacija, objavili su povelju povodom Pariskog mirovnog foruma.

Komisija se sastojala od 32 osobe iz 20 različitih zemalja koje su specijalizovane za novinarstvo ili AI. Cilj je bio, kako navodi RSF, da se utvrdi skup temeljnih etičkih principa za zaštitu integriteta vijesti i informacija u doba AI, kada su ove tehnologije spremne da transformišu medijsku industriju.

Povelja definiše, navodi RSF, deset ključnih principa za očuvanje integriteta informacija i očuvanje društvene uloge novinarstva. Između ostalog, osnovni principi nalažu da etika mora upravljati tehnološkim izborima unutar medija, da ljudsko djelovanje mora ostati centralno u uređivačkim odlukama, kao i da mediji moraju učestvovati u globalnom upravljanju AI i braniti održivost novinarstva kada pregovaraju s tehnološkim kompanijama.

„AI pogoršava ono što je već egzistencijalni trenutak za novinarstvo. Iako obećava nove mogućnosti, također donosi značajne prijetnje integritetu informacija. Tehnološke inovacije same po sebi ne vode napretku: njome mora upravljati etika kako bi istinski koristile čovječanstvu“, izjavila je Maria Ressa.

Kako bi zaštitili pravo na informacije, novinari i novinske organizacije, dodala je Ressa, moraju udružiti snage kako bi osigurali da etika vodi upravljanje i korištenje najtransformativnije tehnologije našeg vremena. Kako je naglasila, Pariska povelja o AI i novinarstvu značajan je korak ka ovom cilju.

Christophe Deloire, generalni sekretar RSF-a, izjavio je da bi AI mogla pružiti izvanredne usluge čovječanstvu, ali i da je očigledno da ima potencijal da pojača manipulaciju do razmjera bez presedana u historiji.

„Pariska povelja je prvi međunarodni etički standard za AI i novinarstvo. Činjenički dokazi, jasna razlika između autentičnog i sintetičkog sadržaja, uređivačka nezavisnost i ljudska odgovornost bit će primarne garancije za pravo na pouzdane vijesti i informacije u eri umjetne inteligencije“, rekao je on.

Više nego ikad, prema riječima Deloirea, novinarstvo zahtijeva zdravu i široko priznatu etičku osnovu te je uputio poziv novinarima, urednicima i novinskim organizacijama širom svijeta da preuzmu principe i da ih implementiraju u ono što rade.

Mediji, kako je naglašeno iz RSF-a, usvajanjem ove povelje potvrđuju da, u vrijeme kada bi tehnologija deepfake mogla pojačati dezinformacije i srušiti javno povjerenje u sve audio-vizuelne sadržaje i kada su jezički modeli skloni povećati produktivnost nauštrb integriteta vijesti i informacija, neće dozvoliti novoj tehnologiji da ih odvrati od njihove misije služenja javnom interesu. 

Rad na Pariskoj povelji o umjetnoj inteligenciji i novinarstvu pokrenut je u julu 2023. u partnerstvu s organizacijama civilnog društva, stručnjacima za AI, predstavnicima medija i novinarima, podsjeća RSF.

Među mnogim organizacijama koje su podržale napore komisije i RSF-a nalazi se Komitet za zaštitu novinara, Kanadska novinarska fondacija, Mreža etičkog novinarstva, Međunarodni institut za štampu, Pulitzer centar, kao i Evropska federacija novinara.

Kompletna lista partnera, uključujući i članove komisije navedeni su na ovom linku.

Izvor: RSF

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.