Napadači na fotoreportera Klixa i snimatelja Al Jazeere Balkans kažnjeni uslovno

Počinitelji fizičkog napada na fotoreportera Klixa i snimatelja Al Jazeere Balkans kažnjeni uslovno

Napadači na fotoreportera Klixa i snimatelja Al Jazeere Balkans kažnjeni uslovno

Snimatelj Al Jazeere Balkans Mirsad Bukvić kaže kako nije ni očekivao strožu kaznu.

Foto: Didier Torche

Nakon skoro dvije godine od fizičkog napada na fotoreportera Klixa Kemala Softića i snimatelja Al Jazeere Balkans Mirsada Bukvića, koji se dogodio tokom protesta demobilisanih boraca 2018., Općinski sud u Sarajevu jučer je proglasio krivim napadače Emilu Hamzić i Suada Lelu kojima je izrečena uslovna kazna zatvora u trajanju od po šest mjeseci.

Snimatelj Mirsad Bukvić je za Media.ba rekao da je iznenađen presudom i da je ovaj slučaj mogao biti okončan ranije.

“Čini mi se da nisam mogao ni očekivati da će biti u nekom zatvoru, da će biti neka strožija kazna. Čak nisam ni ovo očekivao, iskreno da kažem, da će dobiti šest mjeseci uslovno, nisam to očekivao, stvarno nisam”, kaže Bukvić.

Optuženi Lelo i Hamzić su tokom protesta demobilisanih boraca 26. jula 2018. u Sarajevu fizički napali Softića i Bukvića i nanijeli im lakše tjelesne povrede. Hamzić je, kako je ranije navedeno u optužnici, Softića udarila metalnom šipkom po stomaku i rebrima, a Lelo ga je uhvatio rukama za vrat i počeo ga daviti. Kada je Emila Hamzić vidjela da kamerman Mirsad Bukvić prilazi kolegi Softiću da ga zaštiti od daljeg fizičkog napada, ona je i njega udarila metalnom šipkom koju je držala u ruci i to po njegovoj lijevoj ruci, prenijelo je Oslobođenje.

Iako su tokom saslušanja optuženi negirali krivicu za napad, Bukvić kaže da je prisustvovao saslušanju na kojem se Hamzićeva pokajala, što mu je djelovalo iskreno. Dodao je da nije siguran da li ovakve kazne mogu podstaći druge da urade slična djela, jer kako kaže upitno je kako “ljudi koji učestvuju u takvim protestima i takvim situacijama mogu ovo shvatiti”.

Bukvić smatra da na ovakvim i sličnim događajima postoje osobe koje su spremne počiniti napade, ali i da je trebalo istražiti i procesuirati i druge osobe koje su podsticale napade i naveo da se te osobe vide na snimcima gdje su tokom protesta napadnuti i policijski službenici.

Iz Tužilaštva Kantona Sarajevo saopšteno je da uslovna kazna, koja je donesena na osnovu krivičnog djela nasilničnog ponašanja, neće biti izvršena ukoliko optuženi ne učine novo krivično djelo u roku od dvije godine od pravomoćnosti ove presude.

Ovaj napad osudile su brojne domaće i međunarodne organizacije.

Izvor: Klix.ba

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.