Nagrada "Sloboda medija" osnivaču podgoričkog lista Vijesti

Nagrada "Sloboda medija" osnivaču podgoričkog lista Vijesti

Nagrada "Sloboda medija" osnivaču podgoričkog lista Vijesti

Nagrada Sloboda medija osnivaču podgoričkog lista Vijesti.
 
foto: Vijesti.me
 
Jedan od osnivača crnogorske dnevne novine Vijesti Željko Ivanović dobitnik je priznanja “Sloboda medija” u kategoriji “Izuzetnost komentara i kritike” koje svake godine medijskim radnicima širom svijeta dodjeljuje Transantlantic Leadership Network (TLN), politički institut iz Washingtona.
 
Nagradu će, kako prenose Vijesti, Ivanović i još šest dobitnika primiti u centralnoj dvorani nacionalnog Press kluba u Washingtonu 17. septembra.
 
Zlatnu medalju TLN-a primit će Jennifer Griffin, saradnica Fox Newsa za nacionalnu sigurnost pri Pentagonu, dok je zlatna medalja za istraživački rad u stranim medijima pripala Olgi Rudenko, odgovornoj urednici The Kiev Independenta iz Ukrajine.
 
Novinarka Al Jazeere Shireen Abu Akleh će biti posthumno odlikovana nagradom u kategoriji međunarodnog izvještavanja, dok će nobelovka Maria Ressa, filipinsko-američka novinarka i generalna direktorica portala Rappler, primiti nagradu u kategoriji rasvjetljavanja korupcije.
 
Reporterka Abu Akleh je upucana 11. maja 2022. dok je izvještavala o izraelskoj vojnoj operaciji u gradu Jenin na Zapadnoj obali. Iz Ureda UN-a za ljudska prava su kazali kako su Izraelske odbrambene snage (IDF) ispalile hitac kojim je ubijena ova novinarka.
 
Protiv dobitnice Nobelove nagrade za mir i članice Izvršnog odbora Međunarodnog instituta za medije (IPI) Marije Ressa je filipinski apelacioni sud u julu potvrdio odluku za cyber klevetu i trenutno je protiv nje pokrenuto sedam sudskih sporova, dok je osam protiv Rapplera.
 
U kategoriji mladih novinara nagradu je dobio Vladislav Davidzon, američki državljanin rodom iz Uzbekistana, novinar Tablet magazina, te osnivač Odessa Review.
 
O novinarskim nagradama za 2022. odlučivao je 20-člani međunarodni žiri u kome su pored čelnika TLN i američkih diplomata bili i urednici i autori vodećih američkih i evropskih medija poput Petera Roffa iz Newsweeka, Douga Saundersa iz novine Globe and Mail, Shauna Watermana iz BBC-a, Anne-Elisabeth Moutet iz londonskog Telegrapha, Klausa-Dietera Frankenbergera iz Frankfurter Allgemeine Zeitunga.
 
Nakon dodjele nagrada, politički institut TLN u američkom Kongresu, organizovaće veliku konferenciju o slobodi medija, na kojoj će, kako pišu Vijesti, govoriti i Ivanović.
 
Uz njega i ostale dobitnike nagrada, u radu konferencije učestvovaće i urednici i novinari iz vodećih svjetskih medija, poput The New York Timesa, Telegrapha, Newsweeka, Defence Newsa, Bloomberga, Al Jazeere, Middle East Eyea, Glasa Amerike, Mete (Facebooka), te mnogi drugi.
 
Učesnicima konferencije će se obratiti i Kara McDonald, zamjenica pomoćnika državnog sekretara za demokratiju i ljudska prava pri State Departmentu, članica evropskog parlamenta Diana Riba i Giner, direktorica Glasa Amerike Yolanda Lopez.
 
TLN je neprofitna organizacija koja preko mreže saradnika, koja uključuje vladine dužnosnike, parlamentarce, novinare, poslovne ljude, naučnike, kreira analize o savremenim izazovima za Sjedinjene Američke Države, Evropu, Bliski istok…Predsjednik Borda TLN je Michael Haltzel, viši predavač sa Johns Hopkins Univerziteta i dugodišnji visoki zvaničnik američke administracije. U periodu od 2009. do 2012. bio je i savjetnik za spoljnu politiku tadašnjeg senatora, a sadašnjeg predsjednika Sjedinjenih Američkih Država Josepha Bidena.
 
Željko Ivanović je jedan od pokretača nezavisne štampe i medija u Crnoj Gori. Učestvovao je u osnivanju i jačanju svih nezavisnih medija u Crnoj Gori od Kruga, preko Monitora, do dnevnog lista, TV i portala Vijesti. Iako je davno preuzeo vodeće menadžerske dužnosti u pomenutim medijima, Ivanović nije odustao od pisanja. Objavio je dvije knjige izbranih tekstova, komentara, analiza i satire - “Crnogorski Diznilend” i “Lovac na zmajeve”.
 
Izvor: Vijesti.me

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.