Mreža SafeJournalists osudila fizički napad na dvije novinarke u Prištini

 Mreža SafeJournalists osudila fizičke napade na dvije novinarke u Prištini

Mreža SafeJournalists osudila fizički napad na dvije novinarke u Prištini

Mreža SafeJournalists zatražila provođenje hitne istrage u ovom slučaju.

foto: SafeJournalists/screenshot

Mreža SafeJournalists osudila je fizički napad na novinarke portala Lajmi.net, Fjollu Hyseni i Linditu Berisha, koji se dogodio 3. aprila ove godine u Prištini.

Na uznemirujućim snimcima objavljenim u medijima, prikazani su muškarac i žena koji fizički napadaju i vrijeđaju novinake i sprečavaju ih da snimaju.

Mreža Safejounarlists piše da je incident, prema medijskim izvještajima, počeo kada je taksi vozilo u kojem su bile novinarke blokirao put napadačima, nakon čega je prvo došlo do fizičkog obračuna sa taksistom. Novinarke su iz taksija pokušavale da snime šta se dešava, a kada su napadači shvatili da ih snimaju i da je riječ o novinarkama postali su još agresivniji. Iz Mreže SafeJournalists navode da ih u fizičkom nasrtaju na novinarke nije spriječilo ni to što su rekla da je jedna od novinarki trudna.

Iz Udruženja novinara Kosova (AJK) smatraju da se radi o neprihvatljivom i uznemirujućem napadu koji predstavlja ozbiljnu prijetnju za bezbjednost novinara.

“Zgroženi smo napadom na naše kolegice i težinom incidenta. Novinarke su obavljale svoju dužnost dokumentujući napad u javnom prostoru. Pohvaljujemo njihov profesionalizam u neprijateljskom i izazovnom okruženju”, rekao je predsjednik AJK-a Xhemajl Rexha.

SafeJournalists Mreža, sa svojom članicom AJK, zahtijeva od nadležnih institucija da hitno reaguju na počinioce koji su identifikovani i da slučajeve napada na novinare rješavaju sa najvećom ozbiljnošću i prioritetom.

Iz Mreže su najavili da će pratiti razvoj događaja u ovom slučaju i informisati relevantne domaće i međunarodne saradnike.

“Svaki napad na novinare je napad na javni interes, demokratiju i prava svih građana”, poručili su.

Izvor: SafeJounalists

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.