Mobilno novinarstvo omogućuje lakši pristup sagovornicima

Mobilno novinarstvo omogućuje lakši pristup sagovornicima

Mobilno novinarstvo omogućuje lakši pristup sagovornicima

Novinari koji snimaju mobitelom lakše mogu doći do sagovornika nego tradicionalne televizijske ekipe, pokazalo je istraživanje.

foto: pixabay

Intervjuisane osobe manje će se osjećati „zastrašenima“ ukoliko ih novinar snima mobitelom ili sličnim malim ručnim kamerama nego tradicionalnim velikim televizijskim i sa ekipom, pokazalo je istraživanje Reuters instituta za studij novinarstva.

U izvještaju Bliže priči? Pristupačnost i mobilno novinarstvo, finski novinar Panu Karhunen ispitao je kako mobilno novinarstvo utiče na pristupačnost i da li se novinari mogu priubližiti priči i sagovornicima uz pomoć mobilne tehnologije.

Primjeri iz izvještaja o iskustvima velikih medijskih kuća i novinara koji izvještavaju koristeći mobilnu opremu kažu da je lakše prenijeti priču o izbjegličkoj krizi koristeći livestreaming i mobilne aplikacije na pametnim telefonima nego da je korištena glomazna oprema.

Novinari intervjuisani u izvještaju kažu da mobilno novinarstvo omogućava produkciju više sadržaja, zadržavanje na lokaciji i slanje novosti, čak i slanje gotovih paketa u redakciju.

Autor izvještaja je također utvrdio da će ljudi radije dati intervju novinaru koji snima mobilnom opremom nego višečlanoj televizijskoj ekipi.

"Intervjuisane osobe su navele da mobilno novinarstvo povećava sveukupni psihološki pristup i jača društvene interakcije“, kaže se u izvještaju i navodi primjer novinara koji je osobe koje su preživjele seksualni napad intervjuisao koristeći Snapchat filtere na svom mobitelu

Iako mobilno novinarstvo ima nedostatke, prvenstveno u smislu lošeg kvaliteta slike kada je zumirana ili kad nema dovoljno svjetla, autor zaključuje da "medijski profesionalci treba da izaberu najbolji format ili metodu pričanja priče“. Cijeli izvještaj dostupan je ovdje.