Mladi njemački novinari od medijskih kuća tražili veća primanja

Mladi njemački novinari od medijskih kuća tražili veća primanja

Mladi njemački novinari od medijskih kuća tražili veća primanja

Insistiraju na ulaganjima u inovacije i poboljšanje radnih uslova za mlade novinare.

foto: efj/DJV Wolfgang Grebenhof

Dvadesetak mladih njemačkih novinara uz podršku strukovnog udruženja su tražili od izdavača medija bolje radne uslove. Na sastanku u Berlinu su insistirali na potrebi investicija u buduće generacije novinara ili će u protivnom otići i s njima i mladalačke teme koje zanimaju mlade ljude.

Evropska federacija novinara podržava zahtjeve mladih kolega i podsjeća kako se širom Njemačke dešavaju štrajkovi novinara. Sindikati zahtijevaju 4,5 posto veća primanja za zaposlene i slobodne novinare koji rade u dnevnim novinama i barem 200 eura više za mlade urednike.

Manifesto mladih novinara pojasnio je zahtjeve vezane za kolektivni ugovor za novinare gdje se kaže da su od početka bavljenja ovim poslom bili upoznati s finansijskim poteškoćama s kojima se profesija suočava, ali da su i pored neizvijesne budućnosti odlučili raditi.

Podsjetivši da rade mnogo više nego nekadašnji novinari, snimajući podcaste i kreirajući video materijale, infografike i live blogove, napomenuli su s kojim se teškoćama suočavaju, pogotovo kao slobodni novinari ali i radeći brojne neplaćene prakse.

„Radimo prekovremeno, kasno uveče i vikendima i šaljemo članke u pokretu. Unapređujemo koncept svojih ideja i snimateljske vještine tokom svog slobodnog vremena i pohađamo treninge tokom vikenda. Očekivanja rastu, ali ne i naše plate,“ poručili su mladi njemački novinari. 

Izvor: EFJ

___
Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.