Microsoft mijenja novinare za robote

Microsoft mijenja novinare za robote

Microsoft mijenja novinare za robote

Biće otpušteno oko 50 radnika kojima ugovor sa Microsoftom ističe krajem juna.

Foto: Pixabay

Microsoft je odlučio otpustiti novinare koji rade na web stranici MSN i zamijeniti ih automatskim sistemima za odabir vijesti, izvještavaju američki i britanski mediji.

Microsoft medijskim organizacijama plaća za upotrebu njihovog sadržaja na svom sajtu, a BBC piše da za ovu kompaniji rade osobe koje odlučuju o tome koje priče će se objaviti i kako će one biti prezentovane. Upravo ove osobe koje su birale priče novinskih organizacija, naslove i fotografije za objavljivanje na web stranici MSNa biće zamijenjene umjetnom inteligencijom koja će umjesto njih obavljati ove poslove.

Iz Microsofta kažu da je odluka donesena evaluacijom poslovanja i da razlog toga nije bila pandemija koronavirusa, piše Seattle Times. Ugovori koji ističu 30. juna neće biti obnovljeni za oko 50 radnika koji su zaposleni preko agencija Aquent, IFG i MAQ Consulting, dok će biti zadržani radnici koje je Microsoft zaposlio na puno radno vrijeme.

Guardian navodi da je među osobama kojima neće biti produžen ugovor i 27 osoba koje su zaposlene preko britanske agencije PA Media. Jedna od njih je rekla kako je odluka o mijanjanju ljudi za softver rizična, jer se postojeće osoblje pridržavalo “strogih uredničkih smjernica”, koje su sprečavale da njihovi korisnici budu izloženi nasilnim ili neprilagođenim sadržajem, što je posebno važno za mlađe korisnike.

Druga osoba kaže da je sve vrijeme čitala o tome kako će vještačka inteligencija oduzimati poslove, a da se sada to upravo i njoj desilo.

Kako bi smanjili trošove, BBC piše da je Microsoft jedna od mnogih tehnoloških kompanija koje eksperimentišu sa tzv. “robot” novinarstvom, te da u ovakav oblik rada investira i kompanija Google.

Izvor: Guardian, BBC, Seattle Times

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.