Meryl Streep: Moramo podržati slobodu medija

Meryl Streep: Moramo podržati slobodu medija

Meryl Streep: Moramo podržati slobodu medija

Govor glumice Meryl Streep na ovogodišnjoj dodjeli nagrade Zlatni globus potaknuo je građane da novčano podrže Komitet za zaštitu novinara.

Foto: www.GlynLowe.com, CC BY 2.0

“Potrebni su nam mediji sa integritetom, koji će one na vlasti pozvati na odgovornost, koji će ih prozvati za svaku grešku. Zato su osnivači Amerike uključili slobodu štampe u Ustav. Zato tražim od bogatih dopisnika iz Hollywood i nas ovdje iz glumačke zajednice da podržimo Komitet za zaštitu novinara. Biće nam potrebni u budućnosti, a mi ćemo njima biti potrebni da zaštite istinu", rekla je Streep u govoru upućenom auditorijumu 74. dodjele Zlatnog globusa, jedne od najsprestižnijih nagrada u filmskoj industriji, aludirajući na pritiske koji za slobodu štampe dolaze od budućeg predsjednika SAD, Donalda Trumpa. Govor je bio daleko najpopularniji sadržaj sa ovogodišnje dodjele Zlatnog globusa i uskoro je osvojio internet pod hashtagom #StandWithStreep.

I poziv je uspio: Komitet za zaštitu novinara (CPJ) je u jednom danu primio oko 80.000 dolara donacija građana. Predstavnici CPJ-a, neprofitne nevladine organizacije posvećene borbi za slobodu štampe, nisu očekivali ovakvu podršku i zahvalni su na donacijama koje su je pratile. "Ovo je bilo prilično uzbudljivo. Mislim da niko od nas nije očekivao ovakvu vrstu reklame za naš rad i za zaštitu prava novinara da izvještavaju, što je naša misija", prokomentarisala je govor Courtney Radsch, CPJ-ova direktorica za zagovaranje. 

Ovo nije prvi put da slavne ličnosti ukazuju na važnost nezavisnih medija u periodu nakon pobjede Donalda Trumpa. Poziv komičara Johna Olivera i provokacije samog Trumpa na Twitteru, doveli su do povećanja broja pretplata na izdanja nekih od najvećih američkih novinskih kuća.

Izvor. Poynter, CPJ