Kraj prepisivačkog novinarstva?

Kraj prepisivačkog novinarstva?

Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava (DZNAP) iz Hrvatske razvija program za pretraživanje novinskih tekstova koji bi trebao zaštititi autorska prava i otkriti prepisivače.

Program za analizu sličnosti objavljenih tekstova rezultat je suradnje sa tvrtkom Media Net, specijaliziranom za analizu medijskog sadržaja i istraživanje medija, čiji su ga informatičari kreirali po uzoru na slične programe koji već postoje za sadržaje na većim svjetskim jezicima.

"Prema našim iskustvima, u tjedan dana imamo otprilike 10 do 15 slučajeva kad je očito da se prepisivalo, jer su tekstovi identični, preklapaju se od riječi do riječi i pritom se ne spominje izvor. U još nekih pedesetak slučajeva tjedno postoji sumnja. Mi ne donosimo zaključke, ali dajemo naše opaske uz podatke koje prosljeđujemo DZNAP-u", kaže Hrvoje Prpić, analitičar Media Neta za Poslovni dnevnik.

Ivica Grčar, predsjednik DZNAP-a, dodaje: "Cjenik za prepisivanje ćemo uskoro dobiti, najkasnije do naše skupštine planirane za prvu polovicu travnja. Svi oni koji koriste novinarske priloge iz drugih medija ubuduće bi nam trebali plaćati naknadu, no i tada mogu preuzimati samo onoliku količinu teksta koju im omogućava Zakon o autorskim pravima."

Izvor: Poslovni dnevnik