Korisnici Twittera najaktivniji u praćenju vijesti

Korisnici Twittera najaktivniji u praćenju vijesti

Korisnici Twittera najaktivniji u praćenju vijesti

Nova studija u koju je bilo uključeno više od 4.700 korisnika društvenih mreža, pokazuje da su korisnici Twittera najaktivniji kada je riječ o praćenju vijesti. Štaviše, vijesti su jedna od glavnih komponenti koja korisnike Twittera zadržava na mreži. Rezultati ankete ukazuju na to da čak 86% korisnika Twittera pristupa ovoj platformi kako bi saznali nove vijesti.

Zanimljivo je i da tri četvrtine korisnika Twittera prate pojedinačne pisce, novinare i komentatore, a mnogi od njih otkrivaju nove autore i kontinuirano prate njihov rad i na drugim platformama. Korisnici Twittera su u prosjeku mlađi od ostalih korisnika društvenih mreža, a gotovo svi prate i druge oblike news medija. Istina je da i korisnici Twittera ponekad koriste ovu društvenu mrežu „iz dosade“, ali se ponašaju drukčije u trenucima kada prate važne i „udarne“ vijesti jer tada počinju s intenzivnim komentarisanjem, te dijeljenjem i postavljanjem sadržaja. 


Foto: API/Zbog čega korisnici pristupaju Twitteru

Smatra se da bi ovo istraživanje moglo biti korisna uputa za news medije kako da na što efektniji način iskoriste Twitter i ostale društvene mreže za plasiranje svojih informacija. Studiju su proveli American Press Institute i Twitter u saradnji s istraživačkom kompanijom DB5.

Izvori: API