Javni službenici u Sloveniji neće naplaćivati uslugu ustupanja informacija

Javni službenici u Sloveniji neće naplaćivati uslugu ustupanja informacija

Javni službenici u Sloveniji neće naplaćivati uslugu ustupanja informacija

Zastupnici u slovenskom parlamentu odbacili su problematični amandman na Član 24. novog Zakona o slobodi informacije, kojim bi se javnim službenicima omogućilo naplaćivanje usluga ustupanja informacija novinarima i aktivistima nevladinih organizacija.

Foto: Pixabay
 
Amandman kojim bi javni službenici mogli naplaćivati za vrijeme utrošeno na zahtjeve za slobodan pristup informacijama, odbijen je u utorak u slovenskom parlamentu. Medijske i nevladine organizacije prethodno su se žalile smatrajući da bi takva financijska ograničenja utjecala na mogućnost novinara i novinskih kuća da se bave istraživačkim novinarstvom.
 
Evropska federacija novinara, Slovenska novinarska asocijacija, Transparency International Slovenia i organizacija Access Info Europe ranije su pozvali slovenske političare da odbace sporni amandman koji bi predstavljao narušavanje prava medija i nevladinih organizacija da dobiju traženu informaciju.
 
„Zadovoljni smo da su koalicione partije uzele u obzir stavove novinara, urednika i nevladinih organizacija i složile se da bi amandman direktno narušio medijsku slobodu, slobodu informacije i mogućnost efektivnog nadziranja javnog i privatnog sektora“, stoji u saopćenju tih organizacija.
 
 
 
„Ovo je ispravna odluka. Naplaćivanje za vrijeme koje službenici utroše na odgovaranje na zahtjeve je direktno kršenje uporednih međunarodnih standarda, uključujući i Član 7. Konvencije Vijeća Evrope o pristupu službenim dokumentima, koju je potpisala i Slovenija“, izjavila je Helen Darbishire, izvršna direktorica organizacije Access Info Europe.
 
Darbishire smatra kako bi ionako loša organizovanost javnih institucija, koje bi provodile više vremena u potrazi za informacijama, značila i veće financijske izdatke, što bi predstavljalo prepreku poštovanju prava na pristup informacijama, koje štiti slovenski Ustav.
 
Izvori: Access Info, EFJ