Javni protest BH novinara zbog uskraćivanja informacija i kršenja slobode izražavanja dopisnika Deutsche Welle-a

Javni protest BH novinara zbog uskraćivanja informacija i kršenja slobode izražavanja novinara Ajdina Kambera

Javni protest BH novinara zbog uskraćivanja informacija i kršenja slobode izražavanja dopisnika Deutsche Welle-a

Javni protest je upućen premijeru Vlade USK i Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) USK.

Foto: BH novinari

Upravni odbor Udruženja BH novinari uputio je javni protest predstavnicima vlasti Unsko-sanskog kantona (USK) zbog uskraćivanja informacija i kršenja prava na slobodu izražavanja freelance novinara Ajdina Kambera koji je na legitiman način pokušao dobiti intervju sa premijerom USK-a i izvijestiti o postupcima kantonalnih organa vlasti prema migrantima u tom dijelu BiH.

„Za nas je potpuno neprihvatljivo da ste angažirali 'policajca u civilu' da legitmiše i nedopustivo uznemirava novinara, a na razini skandala i nezakonitog postupanja je vaša odluka da lično 'izvedete' novinara iz zgrade Vlade USK, nakon što u tome nisu uspjeli policajac u civilu i portir. Sa druge strane, nema nikakvog opravdanja da ignorirate zahtjeve kolege Kambera za intervjuom i pružanjem odgovara na pitanja u vezi sa migrantskom krizom i postupcima lokalnih organa vlasti“, piše u javnom protestu Udruženja BH novinari.

Ajdin Kamber, dopisnik Deutsche Welle-a, prethodno je nekoliko puta uznemirivan i legitimisan od strane policijaca USK-a, a posljednji incident u zgradi Vlade je potvrda ciljanog onemogućavanja novinara da izvještava o migrantima i dobije informacije iz različitih izvora, uključujući i javne vlasti i policiju USK što je nedopustivo kršenje prava na slobodu izražavanja, slobodan i siguran rad novinara u ovom kantonu, pišu iz Udruženja BH novinari.

Predstavnici Upravnog odbora Udruženja BH novinari od premijera Vlade USK i MUP-a USK-a zahtijevaju da se kolegi Kamberu, ali i svim novinarima koji rade ili povremeno dolaze u ovaj kanton, hitno omogući dostojanstveno izvještavanje o migrantima i jednak pristup informacijama i odlukama zvaničnih institucija i njihovih čelnika.

„Novinari imaju pravo na slobodu kretanja, nesmetano snimanje i izvještavanje o svemu što se događa na području USK -a, bez da budu posebno legitimisani od strane policije ili na bilo koji drugi način sprečavani u obavljanju novinarskih zadataka. Tražimo također i posebnu, javnu ispriku novinaru Ajdinu Kamberu“, poručili su iz Udruženja BH novinari.

O incidentu koji se dogodio u zgradi Vlade USK-a i o prethodnim postupcima policije prema Ajdinu Kamberu, Upravni odbor Udruženja BH novinari obavijestio je i nadležne međunarodne institucije i organizacije.

Izvor: BH novinari

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.