Šta je novinarska solidarnost

Šta je novinarska solidarnost

Šta je novinarska solidarnost

Huliganski napad na redakciju Radio Sarajeva pokazao je sjaj i bijedu medijske solidarnosti.

foto: Mediacentar Sarajevo

Napad na novinsku redakciju bilo gdje u svijetu prvorazredna je vijest. Razlog je jednostavan. Ugrožena je sloboda izražavanja, vrijednost od koje pravna država nikad ne odstupa. To je temelj građanskog društva.

Huliganski udar na redakciju Radio Sarajeva očit je primjer pokušaja da se zastraši jedna redakcija i slomi novinarska nezavisnost, ta tanka nada demokratskog društva.

Ono što se u petak 27. septembra 2019. desilo Radio Sarajevu, nažalost, događa se širom svijeta. Ništa novo pod kapom nebeskom. Šta je razlika od sredina gdje ovo prolazi nekažnjeno? U reakciji medija, civilnog društva, institucija.

Naš je primjer izrodio heroje i jadnike.

Najveći heroj je novinar Radio Sarajeva koji je u maniri viteza, da ne bi ugrozili redakciju u kojoj je dežuralo nekoliko žena, izašao je sam pred huligane i postavio sebe kao štit. Paradoksalno, tom je reakcijom spasio i napadače. Njihov bi pravni polažaj bio neuporedivo teži da su ušli u prostor redakcije.

Učinio je sve što živ čovjek može uraditi u ovoj situaciji. Hrabro i bespoštedno. Ako ovdašnje novinarstvo bude dodjeljivalo nagradu za profesionalni integritet, on ju je već zaslužio.

Na medijskom terenu televizija N1 pokazala je zašto su, vjerovatno, najbolji u BiH. Samo nekoliko minuta nakon dramatičnog saopštenja Radio Sarajeva imali su naslovnicu u vijestima i otvorili temu važne priče. Tako rade najbolji mediji. Bez patetike sa hitrošću koju zahtjeva tema i reakcijom koja odvaja punokrvne medije od komercijalne alaše.

Profesionalno je reagovao i Avaz. U duhu najbolje medijske prakse ponovili su spornu priču sa svim detaljima. Medijska solidarnost je prosta stvar. Insistiranje na temi zbog koje su drugi napadnuti.

Oslobođenje je otvorilo naslovnicu za ovu vijest. Reakcija sarajevske policije bila je profesionalna. I učinkovita.

Ono što će ostati zapisano kao sraman potez jeste reakcija najčitanijeg portala u BiH. Redakcije Klix. Bez ikakve vijesti u prvim satima mnogo kasnije su objavili tekst koji je čista relativizacija napada. Insistiranje da nije bilo nasilnog upada u redakciju – što u reagovanju Radio Sarajeva nije bilo ni rečeno – cijelu su storiju pretvorili u neku vrstu ličnog sukoba.

Klix: Uhapšeni zbog napada na novinara čekaju pritvor, nije bilo nasilnog upada u redakciju

Kao da postoji razlika između silovanja pred ukućanima ili u mračnom prolazu bez svjedoka. Klix se postavio „iznad situacije“ u pozi salonskih moralista kao da se slučaj desilo negdje u Zanzibaru. Oni su klasični primjer zastrašivanja novinara prebacili na teren neutralnosti. Klix je pao na osnovnom pitanju novinarstva. Redakcija koja je imala iskustvo upada policije u redakciju i iza koje je unisono stala cijela medijska zajednica medijski nečasno se postavila u slučaju Radio Sarajeva.

Novinarstvo jeste sumnja i stalna provjera činjenica.  Ono ima kredibilitet kada tačno i istinito obavještava javnost. Tekst Almira Sokolovića imao je sve elemente dobrog novinarskog teksta. Uključujući i suosjećanje za navijača FK Sarajevo. Dovesti ga u položaj da je prisiljen odreći se napisanog jeste napad na ličnu i profesionalnu slobodu. Kalkulisati sa ovim jeste moralni sunovrat.

Ako ima utjehe za sve nas ispit medijske solidarnosti polaže se cijeli život.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.