Izvještavanje o Romima bez predrasuda

Izvještavanje o Romima bez predrasuda

Izvještavanje o Romima bez predrasuda

O ulozi medija u promicanju prava manjinskih skupina u društvu kao i o ulozi medija u izvještavanju o problemima Roma u lokalnim zajednicama, govorilo se na javnom razgovoru koji su organizovali Internews BiH i Mediacentar Sarajevo 15.4.2014. u Tuzli

U razgovoru, tokom kojeg su predstavljene pozitivne ali i negativne prakse izvještavanja o romskim zajednicama u lokalnim sredinama, učestvovali su Indira Bajramović, predsjednica udruženja "Bolja budućnost", Edita Jakovljević, novinarka RTV Slona i dr. Enes Osmančević, profesor na Filozofskom fakultetu u Tuzli, Odsjek za komunikologiju. 

"Danas možemo svašta čuti i vidjeti pa čak i one stvari koje su poluistina. A kada nešto takvo čujete, teško je kasnije zaboraviti", ističe Indira Bajramović, uz navode da su Romi uvijek bili interesantni medijima ali u negativnom smislu, "Ako hoćemo da ukinemo diskriminaciju i predrasude, moramo da ističemo pozitivne primjere". Bajramović je navela neke od negativnih primjera novinarske prakse na osnovu ličnog iskustva, uz napomenu da postoje mediji sa kojima je saradnja veoma korektna. 

Rad novinarke RTV Slona, Edite Jakovljević, koja trenutno radi na serijalu od 12 emisija o romskoj zajednici u Tuzli, pod nazivom Odbacimo predrasude, ocijenjen je kao veoma pozitivan i bez predrasuda o Romima. Sama Edita ističe kako nije uvijek jednostavno otići u romsko naselje, jer postoji veliko nepovjerenje prema medijima. Svi sagovornici su se složili da postoji razlika u izvještavanju privatnih i javnih medija o manjinama, no kada se radi o negativnom pristupu svi se ponašaju isto: "Onog momenta kada Rom napravi krivično djelo, to je senzacija. I to prenesu i privatni i javni mediji", ističe Edita.

"Često se dešava da u medijima vidite da je recimo Romkinja kojoj se navodi puno ime i prezime ukrala nešto. I onda vidite N.N. ubio nekoga. Kada se radi o Romima uvijek stoji puno ime i prezime. Ali niko ništa ne radi tim povodom niti primjećuje", ističe Indira jedan od negativnih pristupa izvještavanja medija o Romima. 

Profesor Osmančević je istakao kako je obrazovanje veoma bitan faktor u suzbijanju senzacionalističkog izvještavanja, sa čim su se složili svi prisutni. 

Debata je dio projekta USAID-a Jačanje nezavisnih medija u Bosni i Hercegovini (SIM), koji implementira Internews u Bosni i Hercegovini.