Istraživanje: Mediji o povratku izbjeglica

Istraživanje: Mediji o povratku izbjeglica

Preliminarni rezultati istraživanja "Mediji između slobode i zavisnosti: uloga štampanih medija u procesu povratka izbjeglica" predstavljeni su u petak, 25.4.2013. na press konferenciji u Mediacentru Sarajevo.

Istraživanje provedeno u bosanskohercegovačkim i srbijanskim medijima predstavili su doc.dr. Lejla Turčilo, doc.dr. Ešref Kenan Rašidagić i dr. Dejan Vanjek sa Fakulteta političkih nauka u Sarajevu, Anđela Lalović ispred Regionalnog programa podrške društvenim istraživanjima (RRPP), i Siniša Volarević, istraživač na dijelu projekta koji je u Srbiji sprovela Grupa 484.

"Jedan od važnih segmenata procesa povratka je dostupnost informacija povratnicima i
slika povratka koja se prezentira u medijima. Informacije koje prenose mediji i način izvještanja o procesu povratka su bile posebice važni u prvim godinama nakon potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma, s obzirom da su mediji bili jedini izvor informacija za povratničku populaciju. Pitanje na koje želimo odgovoriti ovim istraživanjem je da li su mediji bili neutralni ili su pak slijedili politike etno-političkih opcija koje su u datom trenutku bile na vlasti," kažu organizatori istraživanja.

Projekat je finansiran od strane Univerziteta u Fribourgu, Švicarska, u okviru programa RRPP.