Istraživanje: Izvršne moždane funkcije novinara niže od prosjeka

Istraživanje: Izvršne moždane funkcije novinara niže od prosjeka

Istraživanje: Izvršne moždane funkcije novinara niže od prosjeka

Izvršne moždane funkcije novinara na nižem su nivou od prosjeka, pokazala je nova britanska studija.
 
Foto: Pixabay
 
Novinari su manje sposobni da se nose sa svojim emocijama, rješavaju kompleksne probleme ili pokažu kreativan i fleksibilan način razmišljanja, navodi se u studiji u kojoj je učestvovalo 40 novinara iz različitih vrsta medija tokom sedam mjeseci. 
 
Svi ispitanici uradili su upitnik, urađena im je analiza krvi, praćene su njihove srčane funkcije, kao i način konzumiranja hrane i pića. Krajni rezultati istraživanja pokazali su da mozak novinara funkcioniše na nižim nivoima od prosječne populacije, posebno zbog dehidracije i tendencije novinara da sebi pomažu alkoholom, kofeinom i hranom sa visokim udjelom šećera, piše Business Insider.
 
U poređenju sa bankarima ili trgovcima, novinari su pokazali da su sposobniji da se nose sa stresom. Novinarski posao, između ostalog, stresnim čine rokovi, odgovornost prema publici, niske plaće i javni nadzor. Ipak, rezultati krvi pokazali su da fizički novinari ne pokazuju veće znakove stresa od ostatka populacije -  njihov kortizol, poznat kao hormon stresa, bio je uglavnom normalan. Jedna od prednosti zbog koje se novinari bolje od ostalih profesija nose sa stresom krije se u činjenici da novinari često osjećaju da njihov posao ima mnogo svrhe.
 
"Zaključak je da su novinari bez sumnje izloženi velikom pritisku na poslu i kod kuće, ali smisao i svrha koje pripisuju svom poslu doprinosi im da ostaju mentalno fleksibilni i pored toga", navodi se u studiji.
 
"Ipak, postoje područja koja se mogu unaprijediti što uključuje konzumiranje više vode i reduciranje konzumiranja alkohola i kofeina kako bi se povećale izvršne funkcije i unaprijedio oporavak tokom spavanja".
 
S obzirom na to da studija još uvijek nije provjerena i da je rađena na malom uzorku, njene rezulate ne treba nužno uzimati kao činjenice.
 
Kompletna studija na engleskom jeziku dostupna je ovdje.