Istraživačko novinarstvo se bori za pravo na informaciju

Istraživačko novinarstvo se bori za pravo na informaciju

Istraživačko novinarstvo se bori za pravo na informaciju

Ponekad kao jedini korektiv ponašanja u društvu i razlog poštivanja određenih procedura, istraživačko novinarstvo u Bosni i Hercegovini je naročito bitno.

Istraživačko novinarstvo doprinosi transparentnosti društva, odgovornosti vlasti i javne riječi, smatra Branka Mrkić-Radević, prošlogodišnja dobitnica prve nagrade EU za istraživačko novinarstvo u BiH.

Dodaje da je ono u Bosni i Hercegovini naročito važno jer je ponekad jedini korektiv ponašanja i razlog poštivanja određenih procedura.

„Istraživačko novinarstvo potiče i ljude koji nisu u medijima da ostvare pravo na informaciju, produbljuje svijest o odgovornosti. U BiH je možda još i važnije nego drugdje“, kaže ona.

Novinarka online magazina Žurnal, prvu nagradu EU za istraživačko novinarstvo dobila je za priču „Afera: Povratak“ zajedno sa kolegom Daliborem Tanićem.

„EU nagrada je izvrsna motivacija za domaće novinare: priznanje za rad sa visokog nivoa, a vrlo stimulišuća je i visina nagrade. Ovo je jedna od rijetkih nagrada kojom se u punom smislu te riječi cijeni novinarski posao – vrijeme i trud potreban da se posao obavi kvalitetno,“ kaže Branka Mrkić-Radević.
Nagrada EU, koju dodjeljuje u šest zemalja Balkana i Turskoj, nastoji promovisati izuzetna postignuća istraživačkih novinara i povećati vidljivost kvalitetnog istraživačkog novinarstva.

Mediacentar Sarajevo kao član regionalnog partnerstva organizacija civilnog društva koje upravlja Nagradom, raspisao je poziv za nominacije za istraživačke priče objavljene od 1. januara do 31. decembra 2015. godine u kojima se izvještava o društvenim pitanjima vezanim za zloupotrebu položaja i ovlasti i kršenje temeljnih prava, korupciju i organizirani kriminal u Bosni i Hercegovini, a koja ne bi privukla pažnju javnosti da priče nisu objavljene.

Poziv je otvoren do 1. aprila, a nagradni fond za Bosnu i Hercegovinu je 10.000 eura i biće nagrađene do tri najbolje priče.