ISIS potvrdio ubistvo novinarke Ruqije Hassan

ISIS potvrdio ubistvo novinarke Ruqije Hassan

ISIS potvrdio ubistvo novinarke Ruqije Hassan

Pripadnici Islamske države potvrdili su ubistvo novinarke Ruqije Hassan, koja je pisala o svakodenevnom životu građana Raqqe, sirijskog grada pod kontrolom ISIS-a.
 
Foto: Twitter
 
Iako je Ruqia Hassan ubijena još u septembru prošle godine, vijest o njenoj smrti proširila se tek sada, jer je ISIS na društvenim mrežama ranije tvrdio kako je novinarka živa. 
 
Hassan je studirala filozofiju na Univerzitetu u Aleppu, a kasnije se pridružila opoziciji koja se suprotstavljala režimu Bashara al-Assada. Kada su pripadnici ISIS-a zauzeli Raqqu, odbila je napuštanje grada. Pod optužbom da je u kontaktu s pripadnicima Slobodne sirijske vojske, bila je nadzirana, a u augustu prošle godine i pritvorena.
 
U svojim postovima na Facebooku, novinarka je pisala o tome kako se osjeća, o muzici koju je slušala, a svojim pratiocima slala je poruke nade. U jednom od postova optužila je ISIS da je oduzeo internet prostor, što je značilo ukidanje jedinog načina komuniciranja sa porodicama i sirijskom dijasporom.
 
 
 
 
Korisnik Twittera poznat kao Abu Mohammed, osnivač aktivističke grupe Raqqa is Being Slaughtered Silently (RBSS), objavio je na Twitteru posljednje riječi koje je novinarka napisala na Facebooku:
 
„U Raqqi sam i primila sam prijetnje smrću. Ako će me ISIS uhapsiti i ubiti, onda je to u redu. Jer oni će mi odsjeći glavu, ali imat ću dostojanstvo, a to je bolje nego živjeti u poniženju s ISIS-om.“
 
Aktivisti navode kako Hassan nije jedina novinarka koju su pripadnici ISIS-a ubili u Siriji, ali identitet i broj drugih nije poznat.