Portal Antimigrant ponovo pokrenut

Portal Antimigrant ponovo pokrenut

Portal Antimigrant ponovo pokrenut

Foto: Unsplash

Nakon kratkog prekida u radu, portal Antimigrant ponovo je pokrenut. Prema navodima Fatmira Alispahića, autora ovog portala, do prekida je došlo zbog prestanka podrške firme kod kojih je zakupljen hosting i zbog gubitka arhive. Na portalu su objavljeni članci s naslovima koji izravno govore protiv migranata u BiH poput ''Migranti okupiraju naše gradove'' , ''Tuzlanski volonteri u službi migrantskog okupatora'' i ''Preživjeli Srebreničanin stavio na raspolaganje motel migrantskim hordama''. U jednom članku Fatmir Alispahić direktno poziva Bošnjake da napadaju migrante sve dok i posljednji ne bude protjeran iz zemlje. Reakcija od Institucije ombudsmena za ljudska prava BiH i Ministarstva za ljudska prava i izbjeglice BiH još uvijek nije bilo.

Iz Mreže za izgradnju mira govore da neće odustati. Podsjećamo da je Mreža za izgradnju mira u proteklom periodu uputila 4 žalbe na medijski sadržaj objavljivan na portalu Antimigrant. Žalbe su uputili Vijeću za štampu i online medije u BiH, Instituciji ombudsmana za ljudska prava BiH, kao i mediju Antimigrant.

''Portal Atimigrant.ba je pored svakodnevnog govora mržnje objavljivao i netačne navode o pojedincima, institucijama i organizacijama koje djeluju u BiH i pomažu ljudima u pokretu, pored kleveta, neistinitog i huškačkog sadržaja o djelovanju aktivista/ica, objavljivan je takav sadržaj i o Islamskoj zajednici BiH, nevladinim organizacijama, Vijeću za štampu BiH...'', rekla je Maida Zagorac iz Mreže za izgradnju mira.

Vijeće za štampu i online medije BiH usvojilo je dvije žalbe i konstatovalo grubo kršenje Kodeksa za štampu i online medije, uključujući i to da huškačka retorika prema migrantima povlači krivičnu odgovornost, te da je i sam naziv portala huškački, sa pozivom na netrpeljivost i negativne radnje prema migrantima, što podliježe krivičnoj odgovornosti.

''Mreža za izgradnju mira ohrabruje građane i građanke da iskoriste postojeće mehanizme, reaguju i prijave svaki govor mržnje koji uoče u javnom prostoru, jer prestanak funkcionisanja online medija Antimigrant potvrđuje da borba za ljudska prava svih nas i život oslobođen mržnje nikad nije bez smisla'', navodi se u nedavnom saopštenju Mreže za izgradnju mira.

Portal, prema navodima Alispahića, ima zakupljen hosting do kraja februara, kada će se, kako govori, najvjerovatnije i ugasiti.

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.