Huso i Muamer Ćesir neće odgovarati za napad na fotografa Žurnala

Huso i Muamer Ćesir neće odgovarati za napad na fotografa Žurnala Adija Kebu

Huso i Muamer Ćesir neće odgovarati za napad na fotografa Žurnala

Kebo je napadnut u martu prošle godine kada je fotografisao ulaz u Ćesirovu firmu Bosnaplast.

foto: screenshot/žurnal

Tužilaštvo Kantona Sarajevo odlučilo je da se neće provoditi istraga protiv vlasnika firme Bosnaplast Huse Ćesira i njegovog sina Muamera Ćesira koji su u martu prošle godine fizički nasrnuli na fotografa Žurnala Adija Kebu, navedeno je iz tog medija.

Tužilaštvo Kantona Sarajevo, odnosno tužiteljica Sanita Imamović je, kako piše Žurnal, 20. novembra ove godine donijela naredbu da se neće provoditi istraga protiv Huse i Muamera Ćesira zbog lake tjelesne povrede. Kako je prema obrazloženju tužilaštva navedeno, ne postoje osnovi sumnje da su prijavljene osobe počinile krivično djelo, jer prijavljeno djelo nije krivično djelo.

Kebo je napadnut na radnom zadatku dok je fotografisao ulaz firme Bosnaplast o kojoj su novinari Žurnala, u to vrijeme, pripremali istraživački tekst i koja je u vlasništvu predsjednika Stranke demokratske akcije (SDA) Novi Grad Huse Ćesira. Uz psovke, vrijeđanje i udarce, Ćesir je želio spriječiti snimanje i u jednom je trenutku pokušao oteti kameru i uništiti snimljeni materijal, u čemu mu je pomagao i sin Muamer Ćesir.

Iz Žurnala navode da je ulaz u Ćesirovu firmu Kebo fotografisao sa javne površine, kao i da se iz objavljenog video snimka jasno vidi da je Huso Ćesir grubo nasrnuo na Kebu i da mu je prijetio da će mu razbiti kameru. Uz pomoć svog sina Muamera Ćesira, uspio je oteti kameru, a kada je Kebo izvadio telefon da zove policiju, kamera mu je vraćena, navode iz Žurnala.

U obavještenju tužilaštva koji je objavio Žurnal, navodi se da je na pomenutom video snimku zabilježeno samo kako Huso Ćesir, a potom i Muamer Ćesir, prilaze za vrijeme dok se Kebo nalazi iza kamere koju mu pokušavaju oduzeti, te da ne postoje dokazi koji bi ukazivali na to da su Kebi nanijeli tjelesne povrede.

U ovom obavještenju, između ostalog, piše i da “u konkretnom slučaju na strani prijavljenih ne može sa sigurnošću dokazati umišljaj, odnosno direktna namjera da oštete kameru kojom je vršeno snimanje njihove firme, koja namjera predstavlja objektivan uvjet inkriminacije ovog krivičnog djela, nego isključivo namjera da se onemogući dalje snimanje firme”.

Na ovu odluku tužilaštva Kebo, prema objavljenom obavještenju, ima pravo uložiti žalbu.

Nakon napada na Kebu, 30. marta prošle godine, na press konferenciji SDA, predsjednik ove stranke Bakir Izetbegović je rekao da Huso Ćesir „nije napao fotografa već kameru“  zbog čega su javni protest uputili iz Udruženja BH novinari navodeći da je Izetbegović na najdirektniji način opravdao nasilje i kršenje medijskih sloboda u BiH, uključujući i pravo na siguran i dostojanstven rad.

Iz BH novinara su tada također naveli da “nasilničko i primitivno ponašanje oca i sina Ćesir je nedopustiv atak na slobodu izražavanja i sigurnost rada medijskih profesionalaca, te predstavlja posebno brutalan pokušaj sprečavanja novinara da istražuju teme od javnog značaja, uključujući pisanje o korupciji, političkom posredovanju u javnim nabavkama i drugim oblicima nezakonitog postupanja”, a Žurnal je mjesec ranije objavio tekst o tome kako firme Huse Ćesira dobijaju tender od Općine Novi Grad.

Konferenciju za medije je 2. aprila 2019., organizovala redakcija Žurnala i to preko puta firme Bosnaplast, na javnoj površini na kojoj je Kebo napadnut. Tom prilikom je urednik Žurnala Selvedin Avdić za Media.ba rekao da ih je Huso Ćesir optužio za industrijsku špijunažu, za strano plaćeništvo i da su odlučili podnijeti tužbu protiv njega. Avdić se tada osvrnuo i na izjavu predsjednika SDA, Bakira Izetbegovića, koji je rekao da njegov stranački kolega nije napao fotoreportera već kameru.

“Izjava Bakira Izetbegovića je bezobrazna i bahata, na kraju žrtva je kriva a ne nasilnik kao što je kod nas to uobičajeno”.

Izvor: Žurnal

___

Želite sedmični pregled vijesti, analiza, komentara i edukacija za novinare u Inboxu Vašeg e-maila? Pretplatite se na naš besplatni E-bilten ovdje.